HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

Átszervezés=Káosz

fehgyu 2013.05.28. 14:10

A döntéshozók, a magyar futball vezetői nem is tudják, milyen nagy káoszt okoztak a meggondolatlan átszervezéssel: az amatőr futball megmentőjeként tetszelgő MLSZ amatőr klubokat hozott nehéz helyzetbe, mert azt kevesen tudják: minél lejjebb megyünk az osztályokban, annál nagyobb a káosz.  És a piramis alján ott áll a tény:  az egész átszervezésnek hála a magyar bajnokság utolsó előtti osztályából lehet, hogy 12, de az is lehet, hogy 16 csapat esik ki az utolsó osztályba, ezzel pedig több mint 1000 gyerek kerülhet az "utcára", mert nem lesz hol versenyeztetni őket.

De kezdjük az NBII.-vel, ahol olyan csapatok játszották végig a bajnokságot, amelyeknek tök mindegy volt, hányadik helyen végeznek. Az NBI-es gárdák második csapatai ugyanis már a bajnokság kezdetén halálra voltak ítélve, így az edzőknek úgy kellett motiválni a játékosokat, hogy mindenki tudta: a következő bajnokságban második csapat csak az NBIII-ban indul. (Mostani helyzet szerint ott sem nagyon, mert közben az okosak kitalálták, hogy U21-es bajnokságot indítanak majd, ráadásul kötelező jelleggel, így egy NBI-es csapat nehezen fog az első, a harmad és az U21-es pontvadászatban is csapatot indítani.)
Ráadásul ezek a csapatok eldönthették, hogy mely csapatok esnek ki, hiszen nem mindegy, hogy az egyik ellenfél ellen 5-7, NBI-es csapattag "játszott vissza" a második csapatba, míg a másik ellenfél ellen senki.
Azzal egyébként nincs bajom, hogy a két NBII-es csoportból egyet csinálnak, azzal már inkább, hogy Csányi vezér most találta ki, hogy két év múlva ne 16, hanem 12 csapatos legyen az NBI, mert ez ismét átalakításhoz vezet majd. Azaz két évre múlva ismét átszervezik majd azokat a bajnokságokat, amelyeket egyébként az elmúlt két évben kétszer szerveztek át.
De menjünk egy osztályt lejjebb, mert itt még sötétebb a kép.
A hat NBIII-as csoportból három lesz, ráadásul sok NBII-es csapat esik ide ki. Ezért úgy kellett átszervezni a bajnokságot, hogy csupán az első öt helyzetet csapat marad biztosan az NBIII-ban. Csoportonként 18 indulóból 13-an kiesnek (na jó, az 6-8. helyezettek lehet, hogy osztályozót játszhatnak)  – ha valaki szerint ez normális, annak azt ajánlom, mutassa meg magát egy orvosnak.
De az is, aki ezt a mérhetetlen nagy baromságot kitalálta.
Ráadásul vicces, hogy a bajnok sem jut fel automatikusan, hanem osztályozót játszik.
Na, nem az NBII 14. helyezettjével, mert az ugye kiesik, hanem a 6. helyezett csapattal.
Teljes idiotizmus, hogy egy NBIII-as bajnoknak az NBII. 6-jával – aki lehet, hogy csak 3 ponttal maradt le a dobogóról – kell osztályozót játszania.
De a hülyeség nem ismer határokat, ahogy megyünk még lejjebb, még nagyobb lesz a káosz.
Jönnek ugyanis a megyei bajnokságok, ahol minden megyében változó, osztályonként hány csapat esik ki. ez ugyanis attól is függ, hány csapat érkezik az NBIII-ból.
Nézzük a Pest megyei bajnokságot – amely nagyjából egyforma rendszerű a BLSZ bajnoksággal.
Itt tavaly már teljes átszervezés volt, egy egész osztályt szüntettek meg az illetékesek. A megye I. megmaradt, az I/b. megszűnt, és lett négy megye II. csoport, na meg alattuk a megye III.
Már ez is óriási megterhelés volt a korábbi megye kettes csapatoknak, hiszen olyan gárdákkal kellett együtt játszaniuk, melyek mind infrastruktúrában, mind játékosállományban, mind pedig utánpótlás-nevelésben fényévekkel előrébb járnak. Hogy csak egy példát említsek: a Nyugati csoportban szereplő, 800 házból álló Budajenőnek (de említhetném a Nagykovácsit vagy épp a Pilisszentivánt), például a Dunakeszivel (több mint 200 igazolt játékos), vagy mondjuk azzal a Pomázzal (több mint 300 igazolt játékos) kellett felvennie a harcot, ahol Egervári kapitány építgeti a maga kis futball-bizniszét Egervári-Halmai focisuli néven.
Ez az átszervezés viszont nem volt elég, a mostani átszervezés még nagyobb káoszt okoz. Hogy mást ne mondjak, még nem tudják megmondani, hány csapat fog kiesni csoportonként a megye II.-ben.Halkan jegyzem meg: egy forduló, egészen pontosan öt nap van a bajnokságból.
Öt nappal a zárás előtt nem tudják a szövetségben, hogy hányadik helyen kell végezni a bennmaradáshoz. Nem hiszem,hogy van még egy ilyen bajnokság Európában,de nagy valószínűséggel a Földön sincs.
De ne lépjünk ekkorát, nézzük a megye I-et.
Azt az osztályt ahol 16 csapatból valószínűleg 8 csapat esik ki a megye II-be.
Na persze ezt sem tudja még senki, mert attól függ, hány NBIII-as, Pest megyei csapat érkezik ide.
Lehet, hogy „csak” 7 kieső lesz, de az is lehet, hogy 10.
A megye II-ben még nagyobb az átláthatatlanság.
Az biztos, hogy a négy csoport bajnoka hiába nyeri meg a bajnokságot, hiába teljesít kimagaslóan az egész évben, csupán egy juthat fel közülük a megye I.-be.
Négy bajnokság négy bajnokából egy jut fel.
64 indulóból egyetlen egy csapat – mi ez, ha nem egy baromi nagy marhaság.
A négy csoportban egyébként 16-16 csapat szerepel, de mint mondtam, senki nem tudja, hogy hány esik ki közülük.
Lehet, hogy csoportonként három, de az is lehet, hogy négy.
Azaz az egész átszervezésnek hála – amelyet ugye az az MLSZ hirdetett meg, amely mint az amatőr futball megmentője tetszeleg - a magyar bajnokság utolsó előtti osztályából lehet hogy 12, de az is lehet, hogy 16 csapat esik ki az utolsó osztályba.
Merthogy ami nem jár alanyi jogon az NBIII-as,a megye I-es és a megye II-es bajnoknak, azt valamilyen csoda folytán megkapja a megye III-as bajnok. Azaz négy megye III. csoport első helyezetje automatikusan feljut a megye II-be, tehát itt a megye I-es kiesők mellett a megye III.-as bajnokoknak is "helyet kell szorítani".
Hangosan, kiabálva jegyzem meg: a megye II-ben nagyjából 70-100 gyereket kötelező versenyeztetni (kötelező U19 mellett az U15, az U13 vagy a Bozsik program közül valamelyik csapat -, míg a megye III-ban nincs utánpótlás bajnokság.
Azaz 12, de az is lehet hogy 16, több korosztályban utánpótlás csapattal rendelkező klub zuhan vissza egy rosszul kivitelezett döntés miatt abba a megye III-ba, ahol nem tudja a gyerekeket versenyeztetni
Kemény számokban kifejezve több mint 1000 gyerek „kerülhet az utcára”, mert nem lesz hol futballozniuk.
Na, kérem, ez az igazi átszervezés.

 

Fehér György    

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr765330368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása