HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

A Puskás Akadémia önálló klubként nem is indulhatott volna az NBII-ben

fehgyu 2013.05.31. 22:32

Korábban írtam arról, hogyan találták meg Felcsúton a kiskaput, hogyan kerülték ki az MLSZ azon szabályzatát, hogy egy NBI-es csapat második csapata jövőre nem indulhat, csak az NBIII-ban. Most azonban kiderült, hogy a Puskás Akadémia önálló klubként semmilyen módon nem indulhatott volna az NBII-ben, hiszen amikor a liszenszeket elbírálták, még nem is létezett.

Legalábbis nem volt profi klub, hiszen az egyesületet nem gazdasági társaság irányította.
De ne szaladjunk előre ennyire.
Nyílt titok, hogy a Puskás Akadémia a Videoton második csapat – még akkor is, ha ezt most nem így hívják.
Hogy mást ne mondjunk, a Puskás Akadémia korosztályos csapataiból folyamatosan küldik át a Videoton korosztályos csapataiba a játékosokat az utánpótlás bajnoki mérkőzésekre. Sokszor előfordul, hogy a felcsúti akadémisták a Vidiben is játszanak, rá két napra pedig a saját bajnokságukban is.
Az sem titok, hogy a Puskás Akadémia edzőit lényegében a Videoton szakmai vezetése jelöli ki.
Sőt, a Videoton szakmai vezetése felügyeli.
Most azonban egy másik NBII-es csapat kálváriája következtében kiderült, hogy a Puskás Akadémia csapata el sem indulhatott volna tavaly az NBII-ben, legalábbis önálló klubként biztosan nem. Csak a Videoton második csapataként, igaz, ebben az esetben hiába nyerte volna meg a pontvadászatot, mehetett volna az NBIII-ba.
Csak hogy tisztán lássunk, a Parlament tavaly tavasszal módosította a Sporttörvényt. A 33. § (2) pontja, amely a versenyrendszerben (bajnokságban) való részvételi jog átruházásának tilalmáról szól, a kivételek között új bekezdéssel bővült. A korábban nem létező, de 2012. május 31-től hatályos c) pont kimondja, hogy a köztartozástól mentes olyan sportszervezet, amely több bajnoki osztályban rendelkezik indulási joggal, az alacsonyabb bajnoki osztályban meglévő indulási jogát átadhatja a vele jogviszonyban álló, vagy az általa erre a célra alapított sportvállalkozásnak. Ez az a rendelkezés, amely 2012. május 31-től lehetővé tette, hogy a Videoton II helyett a Puskás Akadémia vegyen részt tavaly ősztől az NB II-es küzdelmekben, és a bajnoki cím után emiatt indulhat az élvonalban. Abban a mezőnyben, amelyben a nagy testvér is szerepel.
Csakhogy a liszensz-kérelmeket tavaly is – csakúgy mint idén – már február-március magasságában be kellett adni.
Sőt, az elbírálásuk is április-május magasságára esett.
Csakhogy a Puskás Akadémia ekkor nem is létezett önálló klubként, hiszen a klub önállóságát „bizonyító” gazdasági társaságot csak júniusban jegyezték be.
A törvénymódosítás után.
A liszenszkérelmek elbírálásánál nem is létezett.
Így önálló liszenszkérelmet sem adhatott (volna) be.
És hogy miért csak most derült ki mindez.
Hát, kérem szépen azért, mert a Csákvárnál pont az történik, mint tavaly Felcsúton, azzal a különbséggel, hogy most nincs kegyelem: mivel két nappal a liszenszleadás után jegyezték be a céget, a csapat nem indulhat jövőre az NBII-ben.
Pedig minden valószínűség szerint a Csákvár végez a Nyugati-csoport kilencedik helyén, azaz osztályozót játszhatna.
De hiába, hiszen nincs licence, és nem is lesz.
A licenckövetelmények között szerepelt, hogy a Csákvári Torna Klub, mint minden más klub, alakítson profi klubot, tehát gazdasági társaságot. Merthogy a CsTK közhasznú egyesületként működött, amely nem alakíthat gazdasági társaságot. Végül az egyesület lemondott a közhasznúságról, így megalakíthatta a céget, amelyet be is jegyeztek, de már csak a hiánypótlások után. Két papírt nem tudtak beadni határidőre, de kisvártatva azokat is megkapták. Emelt fővel veszik tudomásul az MLSZ döntését, további jogorvoslatot nem keresnek.
Azaz mennek az NBIII-ba.
Mert nem kaptak liszeneszet.
Mint ahogy a Puskás Akadémia sem kaphatta volna meg azt.
Véleményt nem alkotok, csak a tényeket írom le. A tanulságot mindenki szűrje le.

Fehér György

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr825338246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Itsuki 2013.06.02. 00:30:51

9.hely nem selis,de ebbe az országban mindent el lehet intézni.
süti beállítások módosítása