HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

Kitől, mennyiért veszi meg az állam a Fradit? És mennyiért adja tovább a Kubatov vezette klubnak?

fehgyu 2011.12.23. 15:36

Kevin McCabe ismét a Fradi székházban járt.
Nem is tagadta, azért érkezett Magyarországra, hogy eladja a Ferencváros futballcsapatát, melyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., vagyis az állam vesz meg a területet stadionostul, részvénytársaságostul.

Persze, felmerülhet a kérdés, kitől is veszi meg az állam a Fradit, hiszen az még csak véletlenül sem Kevin McCabe tulajdonában van.
Sőt, sosem volt az ő tulajdonában.
Az FTC Labdarúgó Zrt. 2008 májusától 2009 szeptemberéig az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonában állt. Ezt a céget 2005-ben alapították, ügyvezetője Szász András volt. Amikor az angolokat, mint megmentőket bemutatták az Üllői úton, hivatalosan ez a cég vette meg a Fradit, és nem az angolok. Mc. Cabe-nak semmi köze nem volt ehhez a céghez, szerződést sem McCabe, hanem Szász András írta alá.
Aztán a Fradi állítólag átkerült a Esplanade Consultants Eastern Europe B. V. nevű, holland bejegyzésű céghez. Ahhoz a céghez, melyet a Esplanade Hungary Tanácsadó Korlátolt Felelősségű  Társaság tagjai között fedezhetünk fel. És amelynek kézbesítési megbízott cége az Horváth és Társai Ügyvédi Iroda, melyet még csak véletlenül sem Hollandiában kell keresnünk, elég ha a XII. kerületben található Alkotás utca felé vesszük az irányt.
Ám ennél sokkal, de sokkal bonyolultabb ez a cégtulajdonlás, melyet egyébként a http://atlatszo.hu/wp-content/uploads/2011/07/esplanade.pdf oldalon azért végig lehet követni.
Egy dolog viszont azonnal fel fog tűnni.
Bár sok ismerős névvel találkozhatnak az oldalon – Szász András mellett a cégjegyzésre jogosult személyek között ott van az az Alexander Gerstl, aki megpróbálta ügyvezetőként helyre tenni a klubot, ám számára is gyorsan kiderült, hogy valami őskáosz van a csapatnál – ám Kevin McCabe neve még véletlenül sem szerepel sehol.
Még a mai sportnapilapban - amely újság a végsőkig védte az angolokat, akkor is jókat írtak róluk, amikor már mindenki tudta, hogy itt korántsem a klubról, hanem egy óriási bizniszről van szó, és amely újságban ebben az időben lénygében csak pozitív hangvételű cikkek jelentek meg az FTC-ről, rossz nyelvek szerint azért, mert az angolok ennek cserébe komoly pénzeket juttattak a kiadónak, sőt, a szerkesztőknek újságíróknak is - az jelent meg, hogy Kevin McCabe 2008 májusában vásárolta meg a Ferencvárost és a klubhoz tartozó 6+2 hektáros ingatlant, Sőt, a skót egyszer elárulta, az ingatlanegyüttes megvásárlására és a járulékos költségekre megközelítőleg 4.5 milliárd forintot fizetett ki, míg a labdarúgó zrt. megvételére és fenntartására hozzávetőlegesen 4.7 milliárd forintot. Ez testvérek között is több mint kilencmilliárd forint.
A klubot ellenben Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. vette meg. Ennek a cégnek a neve áll az adásvételi szerződésen, és mint mondtam, ehhez a céghez semmi köze nem volt Mc.Cabe-nak.
Az adásvételi szerződést, és a cégkivonatot is saját szememmel láttam 2008-ban.
Ez a mostani állami vásárlás is nagyon furcsa. És ez még enyhe kifejezés.
A vevő ugyanis az a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., melynek négy vezetőjét korábban a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai gyanúsítottként hallgatták ki.
Nem találják ki miért!
A Fradi-pálya eladása miatt.
A volt vezérigazgató, helyettese és két igazgató ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt indult büntetőeljárás. Tátrai Miklós, az MNV Zrt. volt vezérigazgatója és Császi Zsolt egykori értékesítési igazgató mellett az ingatlanvagyonért és a vagyongazdálkodásért felelős vezető ellen is büntetőeljárás indult, mert a gyanú szerint 2008 áprilisában előzetes értékbecslés nélkül, áron alul adták el a stadiont. Emellett nem kötöttek ki biztosítékot arra az esetre, ha a vevő nem tesz eleget vállalt kötelezettségének és nem újítja fel a stadiont. Az NNI korábbi tájékoztatása szerint a vagyonkezelő négy korábbi vezetőjét csaknem 2,4 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt hallgatták ki.
És most ez a cég veszi meg a Fradit.
És az is kérdés, miből és mennyiért?
Kérdések, melyre egyelőre nincsenek válaszok.
Csupán az biztos, hogy a Vagyonkezelőtől majd a Fidesz-vezér Kubatov Gábor elnökölte klubhoz kerül a tulajdonjog, miután a klub megveszi a Zrt. részvényeinek nagy részét.
Óriási kérdés, miből fog ennyi pénzt az a klub, mely Kubatov bevallása szerint sem áll túl rózsásan, és bár kissé konszolidálódott a helyzet, kétlem, hogy lenne annyi pénze, amennyit az eladó kér.
Mert akkor már eleve ő is megvehetné a Fradit, nem kellene közbeiktatni a Vagyonkezelőt.
Persze, összegekről még nem tudunk, de itt az újabb kérdés.
Ha a Vagyonkezelő drágábban veszi meg a csapatot, mint amennyiért a részvényeit továbbadja, akkor ki fizeti meg a hatalmas pénzügyi buktát?
Kinek a pénztárcája fogja bánni azt, hogy a Fradi végre magyar tulajdonba került?
Gondolom az adófizetőké.
Akiket még senki nem kérdezte meg, hogy akarják-e, hogy a tőlük lassan már sarcként beszedett pénzből a Fradi Kubatov, és lényegében ezzel együtt a Fidesz kezébe kerüljön.

 

Fehér György

  

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr863491299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása