HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

Jegybevétel = Prémium

fehgyu 2011.06.19. 10:49

Hopeful John Doe nevű rendszeres olvasóm – köszönöm neki, és mindenkinek, aki látogatja a blogot - a Győr kapcsán írt cikkem után kifejtette, hogy az általam felvázolt liszensz-ötlet miért megvalósíthatatlan. Többek között említette, hogy a klubok betervezik a jegybevételt is a költségvetésükbe. Hozzászólása után eltöprengtem azon, vajon miként lehet a jegybevételt betervezni az éves költségvetésbe. Hiszen ki tudja megmondani, mennyien jönnek ki egy meccsre szeptemberben, novemberben, márciusban vagy épp június elején.

Már épp azon gondolkoztam, hogy ez a jegybevétel dolog sokkal inkább lehetne a következő év alapja, amikor eszembe jutottak Verebes József szavai, aki jó tíz évvel ezelőtt egy interjúban elmondta nekem a győri aranycsapat sikerének egyik zálogát. (persze a siker legnagyobb oka az volt, hogy tudtak futballozni).
Verebes József ugyanis kitalált egy olyan premizálási rendszert, amelyet talán azóta sem használnak egyik klubnál sem. A történet szerint Verebes bement a Rába ETO akkori vezetőihez, és az alapfizetés, valamint a célprémium mellett nem kért meccsek utáni premizálási rendszert sem magának, sem pedig a játékosainak. Pontosabban forintban nem meghatározott prémiumot kért. Azt mondta, hogy ő és játékosai kapják meg a jegybevétel egy részét. Akkor is, ha 15 ezren vannak kinn egy meccsen, és akkor is, ha csak hatszázan. Ez lesz az ő prémiumuk. (Ki kell emelni, hogy nem kért mást, mint amit a játékosainak is kiharcolt)
Verebes – bár sokan sok rosszat is mondanak rá – ugyanis még mindig tudja az örök igazságot: a futball a közönségért van. A futballistának az az első számú feladata, munkaköre, hogy szórakoztasson. Ő pedig azt vallotta: ha a néző kijön a stadionba, és szórakozik, akkor edző és játékos is jól dolgozik, így keressenek jól. Ha viszont a lelátó kong az ürességtől az az edző és játékos hibája, így ne kapjanak prémiumot.
Verebes hozzátette, a megállapodásban az is benne volt, hogy mindez helyezéstől független. Tehát ha a csapat csupán mondjuk 12. a tabellán, de a szurkolónak tetszik, amit lát, és kijön a meccsre, a játékos és az edző megtette a dolgát, szórakoztatott. Ha viszont a gárda ugyan az élmezőnybe tartozik, de senki nem kíváncsi rá, valamit rosszul csinálnak.
Az már egy más kérdés, hogy Verebes akkor, ott Győrben egy olyan látványosan játszó, és eredményes csapatot épített - igaz, a játékosok csak ebben az esetben kerestek jól -, amelyre nemcsak a győriek voltak kíváncsiak.
És akik tényleg szórakoztattak.
Persze kérdés, mit szólna egy játékos ma, ha egy klubvezető így próbálna meg szerződést kötni vele?
 
Fehér György  

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr502996868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hopeful John Doe · http://lasztirugas.blog.hu/ 2011.06.19. 12:12:53

Persze, ez alapvetően jó ötlet lenne, csak, ahogy az előző posztnál is említettem a probléma, hogy sajnos nincs 16-20 olyan erős hazai vállalkozás, aki ezt ki tudná gazdálkodni.

A Győr esete azért nem igazán jó, mert akkoriban volt még önkormányzati támogatás a klubok mögött - mára ez csak néhány helyen maradt meg és ott is csökkent (pl. Debrecen) - és az átlagnézőszám sem 2500 körül mozgott, mint idén... Ilyen körülmények között valószínűleg a Mágus sem kérne a jegybevételekből.

A másik nagy gond a finanszírozásnál, hogy nem egy és nem két esetben az egész profi futball nem több puszta úri passziónál. Számos klub esetében a tulaj egy vagyonos üzletember, aki szórakozni szeretne, emiatt ezeket a klubokat nem gazdasági alapokra építik és sajnos a bevételek meg sem közelítik a kiadásokat.

Gyors matek (egy kb. kieső csapat esetében): 22 játékos, havi átlag 750ezer forint/fős bruttóval (járulékok, hasonlók), legalább 7 fős személyzet (takarító, gazdasági vezető, portás, stb.) átlag 200ezer forint/fős bruttóval, 15 idegenbeli meccs min. 100ezer forintos kiadás (Szállás a meccs előtti napon, utazás, étkezés, stb.), stadion karbantartása min. évi 5millió. Hazai meccsek biztonsági biztosítása min. 2 millió per meccs.
Mindez: kb. 250 millió és ebben nem volt edzőtábor, nem voltak az egyéb járulékos kiadások, nem volt játékosvásárlás, aláírási pénz, edzői költség.

Bevételek: jegybevétel: 2500 fős átlagnál, 1200 ft/jegyes átlagbevétel 15 meccs, 50 millió körüli TV bevétel, 50 millió körüli szponzoráció (cégek, önkormányzat). Mindez: 145 millió

Szummázva: ha minimumon csinálunk mindent, a jelenlegi körülmények között kb. lehetetlen akár csak nullásra is kihozni a dolgot...

petrov144 2011.06.19. 13:25:32

Nagyon érdekes dolgokat irtatok, ezek szerint a szponzoroknak a foci támogatása egyfajta úri passzió.. a tuti ráfizetés. Mondjuk gondolom Morattinak is az az Inter, persze ez más szint.

Lehet hogy ha több meccs lenne (rájátszás?, létszámnövelés?), sűrűbb program, több lenne a meccsbevétel, a költség nem nőne annyira (legalábbis a fix költségek, mert a meccspénz nyilván így több).

Még az érdekelne, hogy a "drága idegenlégiósok tönkreteszik a magyar focit" gondolat mennyire igaz. Nem lehet hogy éppenhogy ezeket a balkáni favágókat tudják csak megfizetni a klubbok?

bytheway, továbbra is király az oldal, még holtszezonban is! respect

fehgyu 2011.06.19. 21:42:21

Szia!

Tényleg jól látod Hopeful John Doe. Mármint hogy sokaknak ez úri passzió. És pont ezt kellene megszüntetni a felemelkedéshez. Én is tudom, hogy lehetetlen. Túl sok érdeket sértenénk akár egy ilyen szabály bevezetésével is. Sajnos. És épp ezért nincs esélyünk kiemelkedni. De mint mondják, a remény vész el utoljára.
süti beállítások módosítása