HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

Győr: Európából kitiltva!

fehgyu 2011.06.17. 18:56

Úgy látszik, az UEFA-nál másképp kezelik a liszenszügyeket, mint nálunk.

Itthon, bár egymást érik a tartozásokról, fizetési csúszásokról, ki nem fizetett számlákról a hírek, csupán egy csapatot, a világverő célokkal az NBII-be jutó Tököltől vonták meg a klubliszensztől. Európában másképp rendezik ezeket a dolgokat. Az UEFA hivatalos honlapján közzétett információ szerint a győriek úgy vettek részt az Európa-liga 2010–2011-es selejtezőjének első, második és harmadik fordulójában, majd a playoffban, hogy nem tettek eleget mindenben a részvételi feltételeknek. Ennek következménye a következő három idényben a Győr semmilyen, UEFA égisze alatt zajló tornán nem indul.

Pontosan nincs kifejtve, milyen hiányosságok voltak a Győrnél, de elképzelhető, hogy mindez mekkora veszteséget jelent a csapatnak. Annak a gárdának, amely tulajdonosa az elmúlt években pénzt és energiát nem kímélve új stadiont építettet. Olyan Arénát, ahol igazán lehetne európai kupameccset. Ám mindez most egy kicsit kidobott pénz volt, hiszen három évig talán Győr közelébe sem jönnek a kontinens nagycsapatai. Arról már nem is beszélve, hogy 50 ezer eurót is be kell fizetni az UEFA kasszájába. Kérdés, miként, miért érdemes így csapatot építeni.

Az MLSZ sem úszta meg, hiszen az, hogy a Győr nem felelt meg a feltételeknek, az a honi szövetség ellenőrző rendszerének is a hibája. Most pedig sokba került ez a hiba: egészen pontosan 100.000 euróba, igaz, ennek a büntetésnek egyelőre csak felét kell befizetnie a szövetségnek, a másik részlet befizetését kétévnyi próbaidőre felfüggesztették.

Ezen a blogon is több alkalommal elmondtam, hogy a honi liszenszadó bizottságnak jelen állapotban semmi értelme. A Tökölön kívül eddig minden csapat megkapta a liszenszet, ám az a mostani eset után komolyan kérdéses, hány csapat menne át egy rendes vizsgálaton.

Egyébként én egy teljesen átlátható, és egyértelmű, na és szigorú rendszert – amit nem lehetnek kijátszani - ajánlottam már több alkalommal is az MLSZ vezetői figyelmébe. Ez nem más, minthogy minden csapatnak – miután bizonyította, hogy senki felé egyetlen forint tartozása sincs - részletesen be kellene mutatnia a szövetségnek, hogy egy bajnokságra mennyi pénzre van szükségük. Ennek a beadványank tartalmaznia kellene a villanyszámlától kezdve a játékosok, edzők, takarítónők, jegyszedők, biztonsági emberek fizetésén, és a mostanában elterjedt arculati díjon (azaz hirdetési jutatáson) át az utazási költségekig és a mosatási költségekig, na és az államnak kötelezően megfizetendő közterhekig mindent. Az összesítés kiadna egy számot. Nos, a liszensz-kérelemkor ennek a számnak, azaz pénzösszegnek kellene szerepelnie a csapat bankszámláján, és ha ez stimmel, akkor a klub kaphat liszenszet. Ha nem stimmel, nem kaphat. Na, és persze a szövetségnek minden hónapban ellenőrizne kellene a bankszámlát, hogy a hónap kiadásainak megfelelő összeg került-e csak le róla, és a többi rajta van – csak hogy biztos legyen, nem trükköztek a vezetők a liszensz-kérelemnél. Ha valamelyik csapat nem felel meg a havi ellenőrzéskor, akkor az is „mehet a levesbe”. Szerintem ez így egyszerű. És akkor az ilyen malőr is elkerülhető lenne.

Fehér György

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr982993194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hopeful John Doe · http://lasztirugas.blog.hu/ 2011.06.18. 12:31:12

Ez a felvetett módszer azért problémás, mert azt jelentené, hogy minden vállalkozásnak megvan előre 1 évre az összes kiadásának a fedezete.

Magyarországon sajnos nagyon-nagyon kevés ilyen cég van. Mindemellett a futballkluboknál nem egyszer a jegybevételek, játékos-eladások (amik előre nem kalkulálhatóak) jelentik a bevételek jelentős részét.

Ilyen szisztéma alapján maximum 5-6 cég (csapat) kapna liszenszet...

Még egy magyar nagyvállalkozásnál sem tudnák ezt sok helyen teljesíteni, ugyanis a finanszírozás kb. mindenhol cash-flow alapú (vagyis az adott bevételekből fedezik a felmerülő kiadásokat).

fehgyu 2011.06.18. 17:05:53

@Hopeful John Doe:
Szia!
Igen, én valóban úgy gondolom, hogyha valaki egy futballvállalkozást akar üzemeltetni, annak legyen meg egy évre a fedezete. Aki vállalkozik, annak legyen pénze! Ebben az esetben az új bevételeket - például ahogy te is mondtad, a jegyekből bejövő pénzeket - már a következő évre lehetne félre tenni. Egyet értek abban, hogy ez nehéz, de csak egyszer kellene megcsinálni. Én mondjuk adnék egy vagy két év laufot, és mondjuk a 2113-14-es bajnokságtól vezetném be, de már most elmondanám mindenkinek. Szinte biztos vagyok benne, hogy az összes nb1-es klub megfelelne ennek a követelménynek. Nem is értem, hogyan lehet például a jövőbeni a jegybevételt belekalkulálni a költségvetésbe, hiszen ki tudja, mennyien jönnek ki egy meccsre. Szóval, valóban nem lenne egyszerű, de én hiszem, hogy ennek a szabálynak a bevezetése lehet a klubok gazdasági megerősödésének záloga, mert eltűnnének az ügyeskedők.

Fehér György
süti beállítások módosítása