HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

Másoknak sikerül, nekünk miért nem?

fehgyu 2013.08.22. 17:51

A Győr idén fájdalmasan korán, és fájdalmasan rossz játékkal búcsúzott a Bajnokok Ligájától. Pedig vannak kiscsapatok, amelyek nem ijedtek meg „saját árnyékuktól”, és eljutottak a rájátszásig.

Bár az elmúlt években a Debrecennek és a Videotonnak köszönhetően átélhettünk magyar sikereket a nemzetközi kupaszíntéren, ezek csupán fellángolások voltak. Főképp, ha csapataink idei szereplését vesszük figyelembe. Pedig a nemzetközi példa mutatja, hogy a kiscsapatoknak is lehet esélyük a nagyok ellen.

Biztosan bekerül a Bajnokok Ligája csoportkörébe például a cseh vagy a szlovén bajnok, hiszen a ki-ki meccsen egymás ellen játszanak. Az előny a Viktoria Plzennél van, hiszen az első összecsapáson 3-1-re nyerni tudott a Maribor ellen, de a szlovénoknak az idegenben lőtt góljuk miatt jó esélyeik vannak a visszavágóra. És bár mindkét csapat járt már BL-csoportban, szurkolói szemmel kissé nehéz megemészteni, hogy a 2 millió lakosú Szlovéniában tudnak olyan csapatot építeni, amelyik minden évben ott toporog az elit előszobájában. Igaz, a Videoton 2010-ben a saját bőrén tapasztalta meg, hogy a legeredményesebb szlovén csapat fényévekkel jár a magyar klubok előtt: akkor az Európa Liga selejtezőjében a Maribor 3-1-es összesítéssel búcsúztatta a Vidit.

A bolgár FK Razgrad 2000 Ludogorets nevét talán nem sokan ismerik, ami nem is csoda, hiszen a klubot alig 20 éve, 2001-ben alapították. Bár a kezdetek után az első osztályban is szerepelt a csapat, a jellemző inkább a másod illetve a harmadosztályú részvétel volt. A változást a 2010-es év hozta meg, amikor Kiril Domuschiev megvásárolta a klubot. Ahogy mondani szokták: kinyitották a pénzcsapot, és ez eredményre vezetett: a csapat 2011-ben a másodosztályt, 2012-ben és 2013-ban az első osztályt is megnyerte. A Bajnokok Ligájában tavaly egy mérkőzés jutott a bolgároknak, akkor a Dinamo Zagreb 4-3-as összesítéssel búcsúztatta őket.  Idén viszont már eljutottak a rájátszásig, ehhez előbb a Slovan Bratislavát (4-2-es összesítéssel), majd a Partizán Belgrádot (3-1-es összesítéssel) búcsúztatták. Bulgáriában három év alatt építettek olyan csapatot, amelyik a térség bármely klubja ellen felveszi a harcot, és bár a Basel az első mérkőzésen 4-2-re legyőzte a Razgradot, a csapat már biztosan ott van az Európa-liga csoportjában.

Ha valaki ismerte is a bolgár csapatot, a Pacos Ferreira neve annak is biztosan teljesen ismeretlen volt. A portugál kiscsapat eddigi legnagyobb sikere, hogy háromszoros Liga de Honra-győztes vallhatja magát. Idén azonban a harmadik helyen végzett a Portó és a Benfica mögött a bajnokságban, és így elindulhatott a BL-ben. Sőt, a rájátszásig még csak pályára sem kellett lépni a portugál futball UEFA együtthatóinak köszönhetően. És bár a Zenit idegenben is nyerni tudott 4-1-re, a portugálok talán már azt a pénzt számolgatják, amit majd kiesésük után az Európa-ligában keresnek.

És akkor jöjjön a rájátszás első meccseinek legnagyobb szenzációja.
A kazah Sahtar Karagandit öt éve még a Debrecen búcsúztatta az UEFA-kupa selejtezőjében – igaz, csak egyetlen góllal, melyet Rudolf Gergely szerzett -, majd bundázás miatt egy időre az életben maradás volt a klub legnagyobb célja. 2012-ben aztán a csapat megnyerte a kazah bajnokságot, 2013-ben pedig megvédte címét. Az idei Bajnokok Ligája-selejtezőkben nem mindennapi teljesítményt nyújtottak a területileg Ázsiához tartozó klub játékosai. Kezdésnek kiverték azt a BATE Boriszovot, amely sok nagy klubnak tőrt már borsot az orra alá, aztán az albán Skënderbeu Korçë sem jelentett akadályt, most pedig 2-0-ra legyőzték a Celticet, így első ázsiai csapatként feljutnak a főtáblára.

Mi pedig még mindig azon kesergünk, miért esett ki a Győr, és vajon mikor lesz újra olyan csapatunk, amelyik eljuthat a Bajnokok Ligája csoportköréig.

Fehér György

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr35471546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása