HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

265

fehgyu 2012.10.27. 16:21

A következő évben ismét átszervezik a magyar labdarúgást.
Megszüntetik a kétcsoportos NBII-öt, sőt, a hat NBIII-as csoportból is csak három lesz. Korábban leírtam már, hogy kell az átszervezés – de nem a második, hanem az első osztályban kellene kezdeni. Van ugyanis egy – mára sajnos néhol elfeledett – íratlan szabály: a futballt alapvetően a nézők szórakoztatására játsszák. Tegnap két NBI-es meccset összesen 256 néző tekintette meg.
Azaz kis túlzással szart se érdekel néhány csapat.

Gondolatom leírása előtt csak halkan jegyzem meg, hogy már leírták, kis túlzással kőbe vésték, hogy jövőre 16 csapat alkotja majd az NBII-öt, ami természetesen nem tetszik a csapatoknak. A klubok azt szeretnék, ha legalább 20 csapatos lenne a bajnokság. Azaz még semmi sem biztos.
Csupán az, hogy a mai NBI egyes részei teljesen érdektelenek.
Nem értem, minek, kinek van NBI-es csapat ott, ahol ez senkit nem érdekel.
Tegnap  a Siófok–Kecskemét (0–2) és az Eger–Lombard (1–1) találkozót 256 néző tekintette meg. Persze, tudom, hogy az egri csapat idegenben kényszerül lejátszani a hazai meccseit is, de azért mégiscsak mulatságos az, hogy a pápai vendégjátékot 56, azaz ötvenhat néző tekintette meg.
Ennyien még egy rossz, megye III-as meccsre is kijárnak.
Sőt, egy közepes megye II-es meccsen többen vannak, mint a tegnapi két NBI-es összecsapáson összesen.
Nem tudom kinek, miért éri meg ilyen körülmények között futballt csinálni.
Mert nem hiszem, hogy például Siófokon biznisz évek óta milliókat ölni egy csapatba, amelyre szinte senki nem kíváncsi, és ahonnan jó eséllyel egyetlen játékost sem lehet haszonnal eladni.
Mondhatnám az MTK-t is, hiszen a kék-fehérek nézőszáma sem nagyon haladja mag az 500-at, de a Hungária körútról néha egy-egy játékos (régebben azért több) eligazolt külföldre, és hozott egy kis hasznot.
I. Viktor király, mint mindenhez, így a futballhoz is ért – nem is csoda, hiszen néhány évvel ezelőtt, Nagy László szívműtétje miatt három fordulón keresztül még a Felcsút néven futó NBII-es csapat vezetőedzője is volt – meg is mondta, hogy nemsokára 8000 lesz a honi bajnoki fordulók átlag nézőszáma.
Hát nem lesz.
És ez biztos.
Azt mondom egyébként, hogy az átalakítást az NBI-nél kell kezdeni, és csupán két profi osztályt kell működtetni.
Két olyan osztályt, ahol a klubok júliusban be tudják mutatni a következő egy évre szükséges anyagi fedezetet. Nem úgy, hogy ebből meg abból majd jön a pénz, hanem úgy, hogy már megvan a pénz.
Ha ezt tíz NBI-es csapat tudja megtenni, akkor legyen 10 csapat az első osztályban. ha 14, akkor 14.
Ha a másodosztályban csak 8, akkor legyen nyolc csapat az NBII-ben, mert annak semmi értelme, hogy például a ZTE vezetői a kiesés után egyből visszajutást tűztek ki célul, ám az elmúlt négy hónap alatt már három hónapnyi tartozást halmoztak fel mindenki felé, aki valaha egyetlen percet is töltött a ZTE-nél. (Azt hangosan megkérdezném az illetékesektől, hogy ez a csapat hogy kaphatott liszensezt, ha már a második havi fizetésre sincs pénze)
Viszont a többi osztályban megtiltanám, hogy a vállalkozók pénzt osztogassanak mindenkinek, aki egyszer is rúgott már labdába. Van tudomásom olyan megye II-es csapatról, ahol 10-15 ezer forintos meccspénzt kap minden játékos. Persze feketén, zsebbe, de ez egy másik kérdés.
A megye II a magyar futball alulról a második osztálya.
Tudom, mindenki maga dönti el, hogy mire, kire költi a pénzét, de azért túlzásnak érzem, hogy a megyei futballpályákon kiskirályok rohangálnak, és pénzt keresnek azzal, hogy egy amatőr bajnokságban játszanak.
Na de vissza az első osztályhoz, ahol tisztán látszik, hogy 10-12 csapat bőven elég lenne.
10-12, gazdaságilag érett csapat, ahol a nézők is kíváncsiak a meccsekre.
Mert a futball a nézőkért van.
 Márpedig ha a nézőt nem érdekli egy-egy csapat teljesítménye, akkor nincs létjogosultsága
Mert bármennyire is üzlet lett a futball, értük, a nézők, a nép szórakoztatására találták ki.
És ezt 2012-ben sem szabad elfelejteni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr454873353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása