HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

Miből?

fehgyu 2012.08.17. 17:42

Ez a nagy kérdés?
Mármint hogy miből építünk stadionokat?
Kérem szépen, nagy néphülyítés azzal előrukkolni, hogy míg lényegében olyan szegények vagyunk, mint a templom egere, addig több mint 60-70-80 milliárdból építünk majd három új stadiont.
Olvasom, hogy a kormány Debrecenben és az Üllői úton épülő – tervezett? - stadiont is kiemelt projektként kezelik, és akkor még nem beszéltünk az új Nemzeti Stadionról.
Félre értés ne essék, én is azt gondolom, hogy a honi stadionhelyzet kritikus állapotban van.
Csakhogy…..
Semmi közöm a politikához, és nem is nagyon akarok politizálni ezen az oldalon, de a napokban azt olvastam például a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézetének közzétett jelentésében, hogy bár a régiónk országai hasonló fejlődési úton járnak, ezt eltérő sebességgel teszik, közülük mi a lemaradók közt vagyunk. A tanulmányban az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott közép- és kelet-európai országokat hasonlították össze, egyenként vizsgálva a gazdaság teljesítménye mellett a helyi politikai hátteret is. Nos, a legfrissebb adatok alapján míg mi recesszióba kerültünk, a régió többi országa az uniós átlagot meghaladó mértékben növekszik.
A KSH szerint májushoz képest az egyhavi teljesítményváltozás a magyar iparban 2,2 százalékos csökkenést mutat, de az éves minimális javulás ellenére idén az első félévben az ipar termelés még mindig 0,4 százalékkal visszaesett a 2011-eshez képest.
Persze, ezek a hivatalos szavak.
Mi, közemberek ebből annyit észlelünk, hogy lassan rohadt nehéz megélni a fizetésünkből.
Hogy egyre többen lesznek, akik a devizahitelek és sárga csekkek fogságában élnek, akik mérlegelnek: a postán vagy a piacon hagyják-e a pénzüket.
Mint említettem, nem értek a politikához, de érdekesnek találom, hogy bár Orbán Viktor azt mondja, nem akarunk hitelt kérni senkitől, szinte mindenki remeg, amikor az IMF képviselői megegyezés nélkül távoznak az országból.
Mi pedig a nagy csóróság közepette futballstadionokat építünk – álmodunk – majd 100 milliárdért.
Hát, álmodni én is tudok.
Mondjuk arról, hogy a hónap végén nem azt kell majd számolnom, hogy elég lesz-e a pénzem a következő fizetésig.
És itt van még egy kérdés?
Kinek építünk stadionokat?
Debrecenben mondjuk egy BL vagy egy Európa Liga meccsen ugyan lehet, hogy lenne 20, esetleg 30 ezer néző, de itt 40-50 ezres arénáról beszélünk.
Egy nemzetközi kupameccsen ez is csak félház, a magyar bajnokin, mondjuk egy MTK ellen meg szinte kongana az ürességtől a stadion. És tegyük hozzá gyorsan, semmi sem garantálja, hogy a Loki minden évben ilyen messzire – messzire?, hiszen a nemzetközi kupafordulók második körében kizuhant a BL-ből, igaz, az EL. csoportkörébe még bejuthat – jut a nemzetközi színtéren.
A Fradi pedig jelenleg olyan messze van Európától, mint Makó Jeruzsálemtől, és ki tudja, mikor lesznek mondjuk legalább 20 ezren kíváncsiak a zöld-fehérekre.
Nem 50 ezren – 20 ezren.
Azt pedig már végkép nem értem, miért kellene állami, azaz az adófizetők pénzéből stadion építeni Debrecenben vagy a Ferencvárosban.
A Nemzeti Stadion ügye más tészta.
Én is azt vallom, hogy kellene már végre egy olyan stadion, ahol válogatottunk játszhat, és ahol mondjuk meg tudnák rendezni egy nemzetközi kupadöntőt.
Persze, ez a téma már magam sem tudom hol áll, hiszen volt itt már minden: a Puskás stadion lebontásától, átírásától, részbeni átalakításáról, atlétikai stadionná való építéséről át egy új aréna építéséig volt itt már szó mindenről.
Remélem, legalább ez utóbbi kérdés megoldódik majd, de bevallom, nekem az emlékeim sem szépen erről a stadionépítési projektről.
Tényleg nem akarok politizálni, de a legutóbbi Fideszes kormányzás alatt újították fel az újpesti arénát, ami olyan jól sikerült, hogy télen egy nagy sávban télen nem olvad el a hó meg a jég, mert a lelátó teteje belóg a pályára, eltakarva ezzel a napsütést. Na és azt se feledjük, hogy ebben az időszakban valamikor állítólag érkezett 5 milliárd forint Újpestre egy új beléptető rendszerre.
Azóta se beléptető rendszer, se pénz.
De abban a négyéves ciklusban sok-sok állami pénzből felújították a dunaújvárosi – ahol akkor szintén nemzetközi kupában vitézkedő, és mint mostanra kiderült, ott serényen bundázó csapat szerepelt - stadiont is.  
Ami most üresen áll.
Ott nem a beléptető rendszer hiányzik.
Hanem a csapat.

Fehér György

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr134717789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása