HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

Pedig a fejétől bűzlik a hal

fehgyu 2011.12.20. 08:49

Megint átalakítunk. Mármint a bajnoki rendszerünket.
Én is azt vallom, hogy felesleges ennyi profi csapat, de….
A szabályozás szerint a 2013/14-es bajnoki évtől egycsoportossá válik a másodosztályú bajnokság, amelyben csupán 16 együttes vesz majd részt,
Egyrészről ez egy jó dolog, csak azt gondolom, egy osztállyal lejjebb kezdték az átalakítást, mint ahol kellett volna.
Mert tény, és évek óta azt halljuk, hogy az első osztály sem bír el ennyi első osztályú csapatot. Egészen egyszerűen azért, mert nincs ennyi pénz, és nincs ennyi első osztályú magyar játékos. Nem véletlen, hogy a bajnokságunk tele van légiósokkal – jóval és rosszal egyaránt – mint ahogy az sem mellékes, hogy bár még csak féltávnál tartunk a bajnokságban, már most több csapatnál fizetési csúszásokról, tartozásokról hallani.
Az én véleményem az, hogy 12 esetleg 14 csapat bőven elég lenne az NBI-be, és mielőtt valaki megkérdezné, miként dönteném el, ki esik ki, erre is megvan a megoldás. Egyszer itt már elmondtam, és bár volt, akinek nem tetszett, tartom magam ehhez az állásponthoz.
A csapatoknak a bajnokság előtt be kellene mutatniuk a részletes éves költségvetést, mire, mennyit költenek majd – kezdve a portás vagy a takarító fizetésétől a pályagondnok bérén át a fűtés és vízszámlán keresztül a játékosok juttatásáig – és be kellene mutatniuk az ehhez szükséges pénzt is.
Mindet.
Ez lenne a biztosíték, hogy megvan az egész évre szükséges büdzsé, és a tulajdonos nem a nézők számára, valamelyik külföldi kiscsapatnak eladott tehetség után befolyó összegre, vagy a majd idő közben megfűzött támogató pénztárcája számít. Ezeket az összegeket már a következő évre rakhatná félre.
Aki bemutatta a pénzt, indulhat, aki nem, az nem.
Ilyen egyszerű és szigorú lenne az egész.
Na de térjünk vissza az MLSZ mostani tervéhez.
Jól emlékszem, amikor kitalálták: minden első osztályú csapatnak kötelező indítani csapatot az NBIII-ban. Ezekből a gárdákból most már jó sokan az NBII-ben játszanak – 2013-ig. Fontos változás lesz ugyanis, hogy az élvonalbeli együttesek fiókcsapatai ekkor már nem indulhatnak az NB II-ben, legfeljebb az NB III-ban szerepelhetnek majd, onnan nem juthatnak fel a másodosztályba. És ehhez még megfelelő magyarázatot is gyártottak: az NBI-es csapatok adják kölcsön tehetségeiket az NBII-es gárdáknak, hogy ott erősödjenek.
Jó vicc.
Persze, az átalakítás érinti az NBIII-at is, ahol az eddigi hat csoport helyett csupán három lesz. Azaz innen is rengeteg csapat esik majd ki a megyei bajnokságokba, ahol ennek következtében szintén teljes átalakítást kell véghezvinni. És itt lesz a legnehezebb. Mert az NBIII-as kieső csapatok még mindig nagyobb erőt képviselnek, mint a megyei bajnokságokban szereplő csapatok nagy része, így pedig óriási szakadékok lesznek.
Arról már nem is beszélve, hogy a kis falusi csapatok többsége napról napra, hétről hétre él. Saját bőrömön tapasztalom, hogy milyen nehéz egy megyei bajnokságban szereplő gárdához egy kis támogatást hozni – és itt most nem milliókról, csupán néhány tízezer forintról beszélek. Három évvel ezelőtt, a magyar labdarúgás legalsóbb osztályában, a megye III-ban egy csoportban voltunk azzal az akkor még Solymár néven szereplő, de már akkor Pilisvörösváron játszó csapattal, amely most az NBIII-ban is a második helyen áll. Ellenfelünknél már akkor olyan szintű játékosok szerepeltek, akik havi 120-150 ezer forintot kaptak – hangsúlyozom, a megye III-ről van szó – azért, hogy futballozzanak.
Tán nem árulók el nagy titkot, hogy nem volt túl sok esélyünk, és nem csak azért, mert az ottani játékosok 150 ezréhez képest mi 1000 forintot----fizetünk havonta tagdíjban, hanem azért is, mert véleményem szerint az amatőr focinak nem feltétlenül erről kellene szólnia.
Végül két meccsen ha jól emlékszem 1-12 volt a gólarányunk.
És ezzel a döntéssel még több ilyen szituáció fordulna elő, arról nem is beszélve, hogy ha egy csapat sorozatban ilyen eredményt ér el, akkor honnan szerez majd támogatást. És ugyan ez a kérdés akkor is, ha indítanának még egy, alacsonyabb osztályú bajnokságot.
Szóval, úgy gondolom, alapjában jó az elgondolás, valamit változtatni kell, de jobban át kell gondolni, ki kell dolgozni ezt a tervez, és nem csak az NBIII-ig gondolkozni, mert ez után is van élet.
Arról nem is beszélve, hogy nem az NBII-től kell kezdeni az egészet.
Mert mint tudjuk, a „fejétől bűzlik a hal”.
És ez a magyar bajnoki rendszerre is igaz. 

Fehér György

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr983477442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása