HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

Furcsa felfogás

fehgyu 2011.10.18. 12:54

Furcsa a magyar klubvezető, tulajdonos felfogása.
Nem érti, miért nem tetszik egy játékosnak, ha nem kapja meg időben a pénzét.
Azt a pénzt, amit a tulajdonos, vagy épp a klubvezető ígért neki, azt, a pénzt,melynek összegét a tulajdonos és a klubvezető aláírásával hitelesített.
Már idén is több csapatnál borult a bili, kezdve a Vasas fizetési csúszásaitól egy újpesti játékos "éhezéséig".
Legutóbb a kecskemétiek választották furcsa módját a figyelemfelkeltésnek: bár a Ligakupában legyőzték a Paksot,  csapat játékosainak többsége félórányi játék után elhagyta a pályát, mondván, gyomorrontásuk van...
Persze, gyorsan kiderült, hogy még véletlenül sem a kacsaleves volt a bűnös, sokkal inkább az elmaradt járandóságért tiltakoztak a játékosok. Na meg azért, mert ami pénzt kapnak, az sem egy összegben, hanem részletekben jut el hozzájuk.
Most lehet vitatkozni, hogy jó módját választották-e a játékosok a tiltakozásnak, de most vonatkoztassunk el egy kicsit a futballistáktól.
Tegyük a szívünkre a kezünk, és valljuk be magunknak: vajon ha több hónapja nem kapnánk fizetést, csak részleteket, mi nem szeretnénk felhívni erre a főnök figyelmét?
Sőt, továbbmegyek.
Ki, mennyi ideig dolgozna azon a munkahelyen, ahol mindig csúszik a fizetés?
Számomra megdöbbentő, hogy az eset után még a klubtulajdonos van felháborodva.
- Sohasem tagadtam, hogy néha csúsznak a fizetések, most is tartozunk félhavi bérrel. Egyébként éppen tegnap kapták meg fizetésük egy részét a játékosok. Magam is kíváncsi vagyok, mi történt valójában – nyilatkozta Rózsa Pál az eset kapcsán, aki hozzátette, sehol nem látott olyan, hogy valaki fél havi csúszásért ilyet tesz.
Nos, én felháborítónak találom, hogy egy tulajdonos hisztizik azért, mert alkalmazottjának nem tetszik, hogy nem kapja meg a pénzét.
Néhány nap után pedig jött a klub közleménye:
"A klub által megindított vizsgálat során felvett jegyzőkönyvek és nyilatkozatok alapján megállapítást nyert, hogy előre megbeszélt akcióról volt szó és nem hasmenésről.
Szintén kiderült – és ezt a tényt a tv-s felvételek is alátámasztják –, hogy voltak, akik semmit vagy keveset tudtak a tervről és voltak, akik a levonulásra ki voltak jelölve és azt vállalták is. A készülő akcióról a játékvezető is tudott, mert a mérkőzés előtt Tomiszlav Szivics és Balogh Béla felkereste őt és egyeztettek arról, hogyan lehet lebonyolítani az előre kitervelt akciót. A fenti tények alapján a KTE vezetősége fegyelmi eljárást folytat le.
A mérkőzés videofelvételét és az elkészült jegyzőkönyveket az Magyar Labdarúgó-szövetség is bekérte, amelyek alapján a kedden ülésező fegyelmi bizottság dönt arról, indítanak-e hivatalos eljárást. A KTE tulajdonosi köre és vezetősége nagyobb lojalitást vár el a csapattól és elítéli az ilyen jellegű megnyilvánulást, amely rombolja az elmúlt években sok munkával és befektetéssel kivívott szimpátiát és a támogatók bizalmát.
A fegyelmi eljárás a klub hosszú távú érdekeinek maximális figyelembe vételével zajlik."
Ebből kiderült, hogy fegyelmi is lehet a dologból.
Na nem a szerződést felrúgó, és nem időben fizető klubtulajdonos ellen, hanem a játékosok ellen.
A magyar foci kétség kívül fejlődik, legalábbis válogatott szinten.
Ám ami klubszinten zajlik, az balkáni.
És a felfogás is az.
Rózsa Pál azt mondja, nem halott még olyat, hogy félhavi csúszás miatt felháborodik a játékos.
Úgy látszik, Rózsa Pál nem ebben az országban él.
Ma Magyarországon ha valaki tartozik a banknak - mondjuk autó vagy lakáshitel miatt - az intézmény már néhány napos csúszás miatt büntetőkamatot fizetett az adóssal.
Azaz ha egy kecskeméti játékosnak van valamilyen hitele, és nem tudja befizetni a törlesztőrészletet, mert nem kapta meg a neki járó pénzt időben, akkor büntetést fizet a banknak.
Továbbmegyek.
A magyar bajnokságban szereplő futballisták vállalkozók, azaz számlát állítanak ki.
Ezek után járulékot, adót, ÁFÁ-t kell fizetni.
Akkor is, ha Rózsa Pál nem utal a játékosnak.
Ráadásul október van. A vállalkozók - és gondolom Rózsa Pál is ilyen - pontosan tudja, hogy negyedéves ÁFA bevallás van.
És ma Magyarországon a NAV (Az APEH utódja), egyetlen nap fizetési csúszás miatt inkasszózza a számlát.
Nem fél hónap, egy nap csúszás miatt.
Furcsa a magyar klubvezető, tulajdonos felfogása.
És furcsa a magyar futball vezetőinek felfogása is, ha hagyják, hogy egy ilyen eset után még a játékos kapjon fegyelmit.

Fehér György

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr563311563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása