HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

Tököli, a magyar futballkirály

fehgyu 2011.08.19. 10:19

Tököli Attila tipikus magyar futballista. Tipikus magyar futballkirály.
A támadó kölcsönbe Zalaegerszegre került, ezzel ismét egy csapattal bővült az a szám, amely a válogatott csatár pályafutását jellemzi. Így immár 10 gárda tudhatta soraiban, de ha hozzávesszük, hogy a Pécshez és a Fradihoz többször is visszatért, ezt a számot mondhatjuk tizenkettőnek is.
Tököli Attila most 35 éves, nem az ő hibája - sőt, inkább érdeme - hogy még így is a magyar élvonal leggólerősebb, és legkeresettebb támadója. Amikor kiderült, hogy távozik Kecskemétről, szinte sorban álltak érte a csapatok. Sokan azt gondolták, a Fradihoz kerül, ám ő a Zetét választotta. Hogy jó döntés volt-e, vagy sem, az a jövő titka, hiszen bár Csank János még edző a csapatnál egy vagy két vereség után már korántsem biztos, hogy ő irányítja majd a gárdát. Igaz, nincs olyan bolond edző, aki kihagyná a csapatból Tökölit.
Itthon.
Mert Tököli tipikus magyar futballista. Olyan, aki megelégszik azzal, hogy itthon király.
Mert itthon tényleg az. És ezt az érzését csak erősítette Egervári, amikor 35 évesen meghívta a válogatottba.
Külföldön viszont már nem voltak vele ilyen kegyesek. Ott nem bántak királyként, érinthetetlenként vele. Nem is lett király. (Pedig tehetsége alapján talán lehetett volna az. Vagy legalábbis egy csapat "királya") Edzői simán kihagyták aktuális csapataiból, épp ezért fordulhatott elő, hogy szinte páros lábbal rúgták ki a Bundesliga II-ből, ahonnan Ciprusra menekült, de ott sem nagyon játszott. Két év alatt, két ország három csapatában mindössze 20 meccsen kapott szerepet - Németországban négyen - és két gólt szerzett. Nem csoda hát, hogy gyorsan felmérte: neki nem szabad kitenni a lábát az országból - hacsak nem nyaralni megy. Van pár ilyen "nagy" játékosunk, az elmúlt évtized legjobbjának választott Illés Béla például még ezt a két évet sem kockáztatta meg külföldön.
Tököli ugyan belevágott a kalandba, de gyorsan hazajött. Itthon ugyanis mindent elnéztek neki - mert itthon lőtte a gólokat. Az érdekesség az, hogy a szövetség vezetői is mindent megengedtek neki: tisztán emlékeszem, amikor még a Fradi játékosaként egy MTK elleni meccsen szinte fellökte a játékvezetőt - szándékosan. Ám nem lett piros lap, eltiltás az esetből. Pedig az akkori MLSZ vezér, Szieben László két nap múlva a Sport Plusz szerkesztőségében nézte végig a jelenetet videóról. Még ki is kockázta azt, hogy egyértelművé váljon, nem véletlen ütközésről van szó.
De nem. Tököli akkor reklamált a sporinál, majd nemes egyszerűséggel vállal meglökte őt.
Látta ezt Szieben is, de nem tett semmit.
Tököli akkor is, azóta is a magyar futball egyik kiskirálya - vagy ahogy mások mondanák, meg nem értett zsenije. Persze, azért messze van egy Tőröcsiktől, de tény: futballunkban az elmúlt egy, másfél évtized meghatározó személyisége.
Azt azért bevallom, én már azt sem gondoltam volna, hogy Paksról tovább áll, ám Kecskeméten ismét megújult. Aztán történt valami. Valami titkos, amiért elvágyódott a hírős városból. Néhány héttel ezelőtt még nemhogy királyként, de kis túlzással Istenként tisztelték Kecskeméten. Aztán, amikor az Európa Liga meccsen már nem lépett pályára rejtélyes sérülése miatt, sokan pusmogni kezdtek. Igaz, arra azért nem gondoltak, hogy "Töki" távozik a csapattól. A múlt héten aztán azt kérte a tulajdonostól, hogy élő szerződése ellenére engedjék el egy másik csapathoz. Hogy mi lehet az ügy hátterében, ma még titok fedi, de az érdekes, hogy a tulaj "Tököli Kecskemétért tett érdemeiként" szabadon távozhat.
Ez minimum furcsa.
Tököli pedig - bár a Fradi is bejelentkezett érte - Zalaegerszegre távozott.
Ki tudja, talán ő lesz a következő zalaegerszegi király, és ki tudja, vajon ez lesz -e az utolsó csapata?

Fehér György
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr123164407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása