HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

Irányított milliók

fehgyu 2012.12.20. 11:50

Hogyan lehet ma Magyarországon profi futsal –kispályás- focicsapatot csinál, több 10 milliós költségvetéssel. Hát a kormány csapatának kell lenni, és máris sorban állnak a szponzorok. Na, nem önszántukból, inkább központi utasításra, de mindegy, a lényeg hogy dől a lé.

Szijjártó Péter államtitkár és Szikora Levente - aki szintén a Parlamentben dolgozik, két és fél éve a Miniszterelnökségen, jelenleg a fél éve létrehozott külügyi és külgazdasági államtitkárság külgazdasági főosztályán – néhány évvel ezelőtt gondolt egyet, és összehozott egy kispályás focicsapatot, amely Fidelitas tagokból állt. 2011 elejéig amatőrbajnokságokban, gálákon, néha kampányeseményeken léptek fel, de hát akkoriban ugye hazánkban rendezték a futsal Eb-t, és derék vezetőinknek kipattant a szikra a fejükből: futsalozni akarnak.
Persze ezt ma Magyarországon csak NBI-ben, és NBII-ben lehet, ahhoz pedig sok pénz kell.
Na meg futsalozni tudó játékosok.
Ám ez sem volt gond……
Előbb Szijjártó kisebb hazájában Dunakeszin létrehozták a futsal szakosztályt, majd az ország legnépszerűbb csapatától, a Ferencvárostól elcsábították Fehér Zsoltot, az év futsaledzőjét, akivel válogatott játékosok is érkeztek.
Már akkor hallani lehetett, hogy Dunakeszin kinyitották a pénzcsapot, mert hát ugye hivatalosan még az NBI-ben sem sok csapatnál keresnek a játékosok a futsalban, nem hivatalosan viszont azért néhány helyen már van fizetés-
Az NBI-ben.
Na de kérdem én – és sokan mások is – vajon mi volt vonzó a hirtelen megjelenő szponzoroknak egy új szakosztályban.
Pontosabban mi volt vonzóbb, mint mondjuk egy olyan márkában, mint a Ferencváros, vagy az Újpest. Mert akkoriban mindkét csapat az NBI-ben szerepelt, de előbbi a bajnoki bronzérem megszerzése után visszalépett a bajnokságtól, utóbbi pedig egy időre meg is szűnt.
Mert nem volt pénz a folyatásra.
Egy Ferencvárosnál, egy Újpestnél.
Ám amíg a fővárosban ez történt, addig a kis Fidelitas csapatnál már nagy terveket szövögettek az NBI-ről.
Sok pénzből.
Jöttek is a játékosok, akik megérezték, itt most lehet egy kis zsét keresni.
A futsal válogatottak mellett megjelent, Horváth Ferenc, Vincze Ottó, sőt a játékos pályafutását sérülés miatt abbahagyó  Löw Zsolt is.
„Látták az elszántságot, akaratot, kitartást, a fejlődni vágyást, az edzésmunkát."
Ezt mondta ezzel kapcsolatban Szikora Levente.
Nos, nem megbántva egyik játékost sem, tudjuk, ennek semmi köze nincs ehhez. Főleg Vincze Ottónál, akiről ugye tudjuk, hogy képes ököllel megütni egy nála 15-20 évvel idősebb embert is egy jótékonysági gálán.
De gyorsan kiderült, hogy a pénz még nem csinál csapatot.
A csapat nem jutott fel az NBI-be. A gárda második lett, az osztályozót meg elbukták.
És hogy milyen gazdasági helyzetben van a többi csapat: a feljutó Vác nem vállalta az első osztályt, mert nem volt rá pénzük.
De innen már nem volt megállás.
Most például érkezett a világ egyik legjobb, legismertebb edzője, akit csak a sportág Mourinhójának neveznek.
Tomas Rivera Amoros három éve vezeti a román nemzeti csapatot, 2009-ben bronzérmet nyertek a világkupán, az idei Európa-bajnokságon a negyeddöntőig jutottak.  2010-ben irányíthatta a világválogatottat is. Húsz évig edzősködött Spanyolországban, a Martorellel 2000-ben és 2007-ben elnyerte a Katalán Kupát, 2008-ban japán kupát, bajnoki ezüstöt nyert a Bardral Urayasuval.  Olaszországban a Napolival a bajnokság elődöntőjéig jutott, 2010-ben a Luparensével bejutott az UEFA Futsal Cup (a Bajnokok Ligája a futsalban) négyes döntőjébe, míg 2009-ben a Déva, 2010-ben a Marosvásárhely vezetőedzőjeként lett román Szuper Kupa-győztes.
Ez az edző lett az alig két évvel ezelőtt létrejött, és a magyar NBII-ben szereplő „jó nevű” Dunakeszi edzője.
Na persze, nyílván nem két forintért.
De Dunakeszin nem kell félni, hogy elfogy a pénz – legalábbis egyelőre.
Szíjjártó és a Fidelitas kis játékszere vonzza a szponzorokat.
Persze egy őszinte, és mondjuk valamilyen nagyon durva büntetés – fejfesztés – terhe mellett megkérdeznénk mondjuk a Porsche Hungária, aValton Security, a Teva, a Bombardier, a Hunland, a Nokia-Siemens Networks vagy épp a Közgép vezetőt, vajon tényleg maguktól, saját akaratukból támogatják a csapatot, bizony fura válaszokat kapnánk.
Azaz dehogy fura válaszokat.
Ebben az országban a kiemelt nagypályás csapatokat kötelező támogatni a cégeknek, irányított milliók érkeznek a Ferencvároshoz, a Debrecenhez, hogy a Videotonról már ne is beszéljünk.
Ebben az országból az ország miniszterelnöke közpénzből stadiont épített magának a pusztába, és NBI-es csapatot kreál egy fantom együttesből.
Ezekhez képest Szíjjártó játékszere alig pár 10 millióba kerül évente.
Egyébként Dunakeszin nem is tagadják, dől a pénz, nyíltan elmondják, hogy néhány tízmillió forint az éves költségvetésük.
„Nem tagadom, mindegyik cég vezetőjét ismerem, amelyik a mezünkön van. Ma a futsalban két csapatnak van reklámértéke, az egyik Európa egyik legjobb futsalcsapata, a Rába ETO, a másik mi vagyunk. Büszkék vagyunkj arra, hogy ilyen nagy cégek a Kinizsit támogatják" - mondta Szijjártó Péter a NolTV-nek.
Nagy európai gazdasági szakemberek biztosan hetekig dörzsölnék a fejüket, hogy milyen reklámértéke van egy az NBII-ben szereplő, hazai pályán ugyan telt hát előtt játszó (ez 800 nézőt jelent), de kis túlzással még az országban sem ismert Dunakeszi Kinizsi néven futó, országhatárainkon túl teljesen ismeretlen futsalcsapatnak.
Semmilyen.
Egy nagy nulla.
Ezek a szponzori támogatások tipikusan magyar mutyizások.
( Azért az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ez az ismertség van akinek jól jön: a Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub csapata támogatta a rászoruló családokat, az összegyűjtött pénzadományt jelképező táblát Szíjjártó adta át Kozsuch Zsolt plébánosnak, sőt, 150 ezer forinttal támogatták a bajnokság legszegényebb és leggyengébb csapatát a  sereghajtó Budapest Dream Teamet, amely megszűnt volna a támogatás nélkül).
De az is igaz, hogyha ez a pénz nem jönne Dunakeszire, ha ebből a Fidelitas csapatból nem csináltak volna irányított pénzekből NBII-es, esetleg NBI-es csapatot, és ha mondjuk Szíjjártó   ugyanolyan halandó lenne, mint mi, sehol, egyetlen futsal csapatban nem nagyon játszana.
És csak összehasonlításul: a szintén NBII-es Külker csapata – amelyik vezeti a bajnokságot a több 10 millióból gazdálkodó Dunakeszi előtt - éves szinten 700 ezer forintból gazdálkodik. A Tolna-Mözsi Futsal SE -nél évi egymillió. a Dream Team SE -nél legfeljebb 600 ezer forint. a BEAC-nél másfél millió AC Villámnál félmillió forint az éves költségvetés.
Persze, nem ezeket a csapatokat szemelte ki Szíjjártó Péter és a Fidelitas játékszernek.

Fehér György

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr574974611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BudSpencer 2012.12.20. 15:36:40

Gyuri, ezt inkább ne is emlegessük... ez a Szijjártó gyerek egy X lábú analfebéta.
süti beállítások módosítása