HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

A zárt kiskapu esete, avagy egyenlők és egyenlőbbek

fehgyu 2012.07.11. 15:26

Előre bocsátom, nem tudom, hogy a Videoton mikor jelentette be, hogy az NBII-es csapata a jövőben nem az NBII-es csapata.
Még az is lehet, hogy időben.
De az a gyanúm, ez csak most találták ki.
A gond az, hogy erre nincs, vagyis nem lenne lehetőségük.
Ha mégis sikerül véghez vinni a tervüket, akkor megint bebizonyosodik, hogy egyenlőbbek az egyenlők között.
Csakhogy mindenki értse: mint ismeretes, jövőre átalakul az NB II lebonyolítási rendszere. A másodosztály kétcsoportosról egycsoportosra változik, ezzel együtt a klubok összlétszáma 32-ről 16-ra apad. Az átalakulás fontos része az is, hogy az NB I-es klubok „árnyékcsapatai” ekkor már nem vehetnek részt az NB II-es küzdelem-sorozatban, hanem legfeljebb az NB III-as bajnokságban indulhatnak. A legfrissebb hírek szerint a Videoton egy huszárvágással megoldotta, hogy jövőre is legyen az érdekeltségi körébe tartozó együttes a másodosztályban. A klub bejelentése szerint átadják az NB II-es indulási jogot a Felcsút PFA elnevezésű csapatnak, amely független klubként Benczés Miklós vezetőedző szakmai irányításával – de a Videotonnal együttműködésben – vesz részt az NB II-ben, tehát jövőre saját jogán kiharcolhatja a további másodosztályú tagságot. A Videoton II nevű csapat így kikerült az NB II mezőnyéből és az NB III-ban indul el ősztől.
Csakhogy ezt egyértelműen nem teheti meg.
Szinte semmilyen körülmények között.
Azaz van rá néhány lehetősége.
A Magyar Labdarúgás Szabályzata szerint ha a sportszervezet úgy ítéli meg, hogy az adott bajnoki osztályában várható helyezése alapján az egyesület működési formát vált – egyesület gazdasági társaságot hoz létre, vagy abba belép, illetve gazdasági társaság tagjaként az indulási jogot a sportszervezet gyakorolja – akkor ezen szándékát az adott bajnokság befejezése előtt április 30-ig írásban köteles bejelenteni a bajnokságot kiíró szövetség Versenybizottságának. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha az egyesület üzletrészt kíván vásárolni egy sportszervezetet működteti gazdasági társaságban.
Ez azt jelenti, hogy ez a kis váltás akkor lehetséges, ha már április 30-a előtt bejelentették.
Ha nem, akkor a szabályok szerint nem lehetséges.
Pontosabban van még néhány eshetőség a szabálykönyvben, idézem:
A bajnokságban való indulás (nevezés) joga nem ruházható át, az erre irányuló
szerződés semmis. E rendelkezés alól kivételt képez, ha:
a) a sportvállalkozás amatőr bajnokságba kerül, köztartozása nincs és az indulási jogát a tagjaként működő sportegyesületre ruházza át; - ugye jól sejtem, hogy ez a Videotonnál nem valósul meg, azaz a csapat nem az amatőr bajnokságban indul.
b) a területi bajnokságban indulási jogot szerzett sportegyesület labdarúgó szakosztályát megszünteti, és olyan egyesületnek, illetve egyesület labdarúgó szakosztályának adja át az indulási jogot, amelyik az előző sportévi bajnokságokban semmilyen osztályban nem indult.
- Ez ugye azt jelenti, hogy a Videotonnál meg kellene, hogy szűnjön a labdarúgó szakosztály.
(6) Ha a sportszervezet általános jogutóddal szűnik meg, az indulási jog az általános jogutódra átszáll. Ha a sportszervezet általános jogutód nélkül szűnik meg, az indulási jog megszűnik. - Ugye a Videoton nem szűnik meg, így ez a szabály sem „játszik”.
Más lehetőség nincs!
Ráadásul ennek a független Felcsút PFA elnevezésű csapatnak jelenleg nincs is másodosztályú liszensze, sőt, a klub nem is kért ilyet.
Sőt, egyelőre nincs is ilyen klub.
Azaz a Videoton most zárt kiskaput talált.
Elméletileg.
Mert a gyakorlatban minden megtörténhet.
Még az is, hogy a nemsokára induló bajnokságban véghez viszik azt, amit kitaláltak.
Mert ugye még él az egyenlőbbek az egyenlők között elv.

Fehér György

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr364645846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása