HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

Kassai Viktor: Egyetlen másodperc alatt összeomlott, amiért évekig dolgoztunk!

fehgyu 2012.06.29. 09:51

Kassai Viktor már itthon tartott sajtótájékoztatót, melyen sok mindenre válaszolt. Persze, egy négyszemközti beszélgetésen a játékvezetői is jobban megnyílik. Vámos Tamás kollégám pedig ilyen körülmények között találkozott vele.

„- Mindenesetre rettenetes érzés lehetett átélni, hogy döntő hibát követtek el…

- Az volt… Hiszen, mint minden ember, mi, játékvezetők is a lehető legkevesebb hibaszázalékkal szeretnénk dolgozni, úgy, hogy az elöljáróink elégedettek legyenek a teljesítményünkkel. S amikor egy ilyen jelentős tévedéssel szembesül az ember, egy világ dől össze benne. Egyetlen másodperc alatt összeomlott, amiért évekig dolgoztunk. Nem mondtuk ki, de sejteni lehetett, hogy e hiba miatt a csoportmérkőzések után hazaküldenek majd minket…
- Az Ukrajna – Anglia mérkőzéseken hozott ítéletek mellett annak is nagy visszhangja volt, hogy érkezésük után a Liszt Ferenc repülőtér hátsó kijáratán távoztak. Miért döntöttek így?

- Bár sokan valóban azt hitték, hogy elbujdostunk, erről szó sem volt. Egyszerűen azt gondoltuk: nem ez a megfelelő alkalom arra, hogy a sajtó rendelkezésére álljunk, és elmondjuk a véleményünket. A történtek és az utazás után nem fáradtan, a csomagjainkkal megpakolva, a kiérkező családtagok előtt szerettünk volna válaszolni a kérdésekre. Éppen ezért az MLSZ-szel közösen úgy döntöttünk, hogy másnap tartunk egy sajtótájékoztatót, és kulturált körülmények között álltunk az újságírók rendelkezésére. Ez pénteken délelőtt le is zajlott, és mindenre válaszoltunk, nem volt kényes téma. Hozzáteszem: Palotai Károly és Puhl Sándor mellett azért képviseltem egyedül a kollégáimat, mert amolyan csapatfőnökként, a sikerek idején is ezt tettem.

„Nem lehet évekig magunk előtt görgetni ezt a terhet”

- Pár nap már elmúlt a történtek óta: hogy telt ez az időszak? Gondolom, még jó pár hét, hónap kell a történtek feldolgozásához – de valamennyire sikerült mindez?

- Azért még olyan sok idő nem telt el… (A beszélgetésre vasárnap délután került sor - a szerk.) Az itthon töltött pár nap alatt – akár szakmabelivel, akár civil emberrel beszélgettem – mindenki az ominózus mérkőzésről kérdezgetett. Biztos vagyok benne, hogy mint ahogy nekem, úgy kollégáimnak is kell egy kis idő, amíg újra átéljük az eseményeket, rendezzük magunkban az érzéseinket, gondolatainkat. De az biztos, hogy amennyire lehet, minél hamarabb föl kell dolgoznunk, meg kell emésztenünk a történteket, hiszen jönnek az újabb feladatok, nem lehet évekig magunk előtt görgetni ezt a terhet. Tanulni kell a hibákból és minél hamarabb továbblépni…

- Tudom, hogy ítéleteivel kapcsolatban – egy UEFA-rendelkezés értelmében - nem nyilatkozhat, de a kívülállók számára akkor is érthetetlen, hogy a hatfős játékvezetői csapat egyetlen tagja sem vette észre, hogy Marko Devic lövése túljutott a gólvonalon…

- Erre a felvetésre valóban csak annyit válaszolhatok: sajnos előfordul, hogy egy-egy mérkőzésen az adott játékvezetői csapat rossz döntést hoz, hiszen a tévénézőkkel, szakkommentátorokkal ellentétben mi nem nézhetjük vissza lassítva a jeleneteket, egy századmásodperc alatt kell döntést hoznunk, és előfordul, hogy a legjobb szándékunk ellenére is hiba csúszik e folyamatba. A tévedés nem egy kellemes dolog, de együtt kell tudnunk élni mindezzel, hiszen a játékvezetők is emberek, akárcsak a játékosok vagy az edzők.

„E tévedés az Eb-n közreműködő összes játékvezető megítélését rontotta”

- Egyébként ön abban a pillanatban sejtette, hogy hibáztak vagy csak közvetlenül a lefújás után jöttek rá minderre?

- Az a különbség a tévénézők illetve a helyszínen lévő szurkolók, futballisták és játékvezetők között, hogy akik otthonról nézik a mérkőzést, gyakran sokkal többet tudnak a találkozóról, mint mi, aktív résztvevők. Ebben az esetben is csupán a mérkőzés lefújása után szembesültünk a hibánkkal, tehát ez a jelenet egyáltalán nem befolyásolta a hátralévő 28 perc menetét…

- Mindenesetre rettenetes érzés lehetett átélni, hogy döntő hibát követtek el…

- Az volt… Hiszen, mint minden ember, mi, játékvezetők is a lehető legkevesebb hibaszázalékkal szeretnénk dolgozni, úgy, hogy az elöljáróink elégedettek legyenek a teljesítményünkkel. S amikor egy ilyen jelentős tévedéssel szembesül az ember, egy világ dől össze benne. Egyetlen másodperc alatt összeomlott, amiért évekig dolgoztunk. Nem mondtuk ki, de sejteni lehetett, hogy e hiba miatt a csoportmérkőzések után hazaküldenek majd minket…

- A kint lévő többi kolléga hogy reagált arra, hogy az egyik legjobb, legelismertebb játékvezetői csapat hazatért?

- A futballbírók összetartó kolóniát alkotnak, a kollégák együtt érzőek voltak, hiszen mindenkivel történt már hasonló esemény, mármint, hogy hibáztak. Az Eb játékvezetői csapatainak egyik tagja sem örült ennek a tévedésnek, hiszen ez nem csak a mi, hanem az Európa-bajnokságon közreműködő összes bíró megítélését rontotta…

- Mit mondott önöknek a mérkőzés után Pierluigi Colllina az UEFA JB szakmai főnöke? Egy ideig jegelik önöket? Mikor kaphat újra rangos mérkőzést?:

- Nem az volt a téma, hogy mi lesz ősszel, hanem szakmailag kielemeztük a második mérkőzésünk különböző szituációit. Természetesen a vezetők sem voltak boldogok, hogy becsúszott ez a nagy hiba. Útravalóként annyit mondtak: bármekkorát tévedtünk, minél hamarabb emésszük meg, és mindig a következő feladatra koncentráljunk...

Ha az ember „összetörte” magát – minél hamarabb vissza kell térnie…

- Ön szerint miként alakulhat Vad II. István jövője? Egy ilyen hiba tönkretehet egy több mint ígéretesen induló karriert vagy kaphat még esélyt botlása kijavítására?

- Tény, hogy ez a tévedés egyikünk pályafutását sem segítette, ráadásul István esetében különösen rosszkor jött, hiszen éppen az Ukrajna-Anglia mérkőzés előtt pár nappal hozták nyilvánosságra, hogy az felkerült az UEFA Elite Development elnevezésű keretébe, a 22 tagú Top-keret közvetlen utánpótlását jelentő játékvezetők közé. Jelen pillanatban nem lehet megjósolni, hogy ez a hiba mennyire befolyásolja a jövőjét a játékvezetésben. Reméljük, minél kisebb mértékben, hiszen megérdemelné, hogy játékvezetőként bizonyíthasson az őszi, nemzetközi mérkőzéseken is…

- S az ön számára mi lesz az elkövetkező napok programja? Elvonul egy erdei házikóba és feltöltődik vagy a családjával tölti az idejét?

- Közvetlenül az előző NB I-es idény zárása után utaztunk ki az Eb-re, tehát most egy hét pihenés következik. Július 5-én azonban már az élvonalbeli keret felkészítő táborában veszünk részt, hiszen várnak ránk az újabb feladatok, köztük a magyar mérkőzések.

- Végezetül: bár említette, hogy igyekszik minél hamarabb feldolgozni e hibát – lelkileg mennyire viselték meg a történtek?

- Bármekkorát hibázik egy ember a pályafutása során, az a legrosszabb, ha magába fordul és elzárkózik a külvilágtól. A játékvezetés is olyan, mint a kerékpározás vagy az autóvezetés. Ha az ember ne adj’ Isten összetörte magát egy balesetben, minél előbb nyeregbe kell pattannia vagy a kormány mögé kell ülnie, pontosan azért, hogy a megszokott reflexek minél hamarabb visszatérjenek, illetve - nehogy elmúljanak.

(vámos)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr694618755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása