HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

KUSS LEGYEN!

fehgyu 2012.03.08. 16:57

Felháborító, amit kitaláltak az MLSZ-ben. Kiadták a jelszót: Kuss legyen!

Központilag szabályozzák, mely médium munkatársai akkreditálhatnak a labdarúgó mérkőzésekre, kik ülhetnek le a sajtópáholyba, kik mehetnek és kérdezhetnek a sajtótájékoztatón.

Azaz befogják a pofánkat – már elnézést a kifejezésért.

Ezentúl nagyjából csak azok mehetnek be, akiket az MLSZ – és még csak nem is a mérkőzésnek otthont adó csapat vezetői – akarnak, és talán csak azt is kérdezhetik, amit a futball magyar urai akarnak.

És akkor részletek az új tervezetből:

„Az utasítás megalkotásának egyértelmű célja az, hogy a sportrendezvények speciális körülmények között történő megtekintése kizárólag a professzionális média képviselői számára váljon lehetővé. El kell érni azt, hogy az MLSZ sporteseményeinek megtekintése érdekében a sajtó képviselői közül csak azok a személyek kapjanak speciális jogokat biztosító akkreditációt, akik erre objektív okok alapján egyértelműen jogosultak. A média-akkreditáció módját és a sajtó működési területe pontos meghatározását a biztonsági tervben minden esetben rögzíteni kell. A sajtó munkatársai az MLSZ jelen utasításában nevesített versenyrendszereiben megrendezésre kerülő labdarúgó mérkőzésekre sajtóigazolvány (pl.: Magyar Sportújságírók Szövetségének tagsági igazolványa), az azt megerősítő akkreditációval, illetve az azonosíthatóságukat biztosító belépőjegy, illetve egyéb, a belépésre jogosító igazolással léphetnek be. A sajtóhelyre, a televíziós és rádiós kommentárok helyére, a sajtótájékoztató helyszínére csak akkreditáció útján lehet belépési jogot szerezni”

Halkan jegyzem meg, 1994 óta jelennek meg cikkeim különböző újságokban, voltam külsős munkatárs és sportrovat-vezető, jelenleg vezető szerkesztőként dolgozom a Budapesti Újságnál. Publikáltam a karácsony előtt megjelenő Sportévkönyvekben, és öt könyv megírásában működtem közre.

ÉS NEM VAGYOK TAGJA EGYETELEN SZÖVETSÉGNEK VAGY SZERVEZETNEK, SŐT NINCS SAJTÓIGAZOLVÁNYOM SEM!

Ezek szerint én a jövőben nem akkreditáltathatom magam a futballmérkőzésekre?

De nézzük tovább:
„A sportszervezet felelőssége, hogy csak és kizárólag a professzionális média munkatársainak adjon akkreditációt (nyomtatott sajtó, rádió, televízió, internet média). Az internetes média vonatkozásában csak azon honlapok munkatársai kaphatnak akkreditációt, amelyek a sportszervezet vagy a sportszövetség által meghatározott kritériumoknak megfelelnek. Az internetes sajtótermékek akkreditálása során az alábbi kritériumokat kell figyelembe venni. Az AIPS ajánlása alapján csak olyan internetes sajtótermék képviselője kapjon akkreditációt, amely: legalább két éve működik (amennyiben ezt nem teljesíti, külön írásos bemutatkozásra van szükség), része egy ismert, közismert médiavállalkozásnak, az a személy, aki szerkesztőként végleges publikációs tevékenységet folytat, hivatásos újságíró, illetve az oldal látogatottsága eléri a Magyarországon ismert napilapos példányszámokat.
Ideális esetben ezek együttes teljesülése garantálhatja egy honlap számára a hivatalosan elfogadott státuszt. Az eseti elbírálásnál mindenképen szükséges a felsorolt kritériumok többségének figyelembevétele. Meg kell tagadni az akkreditációt a nem professzionális médiumtól, valamint a szurkolói csoportok honlapját működtető személyektől. Az egyes szurkolói csoportok, magán honlapok, médiumhoz nem kötődő blogok munkatársai, tulajdonosai nem minősülnek a sajtó munkatársainak, részükre akkreditációt nem lehet adni, munkavégzésük a sajtó részére elkülönített helységben nem biztosítható."

Szép hosszú lista, nézzük sorban.

Bár ez egy fociblog, a munkahelyemen természetesen nem csak futballról írok, és ezekben az esetekben sok furcsa dologgal találkoztam. A Tennis Classics nevű rendezvény elmúlt négy évében olyan nyomtatott médiumok képviselői lakmároztak a Kempinskiben megtartott sajtótájékoztató utáni vacsorán, akik kis túlzással még teniszmeccset sem láttak élőben, nemhogy írtak volna róla.

Lefordítva ezt a futballra: a jövőben a Kutyák és macskák című újság képviselője – ugye tudjuk, hogy ez a médium a Sztárom a párom című filmben szerepel – kaphat akkreditációt egy bajnoki meccsre, de a mifocink.blog.hu munkatársa nem, mert magánblog?

De hisz nem is az, mivel a Fehér Média kft üzemelteti.

Kérdés, ismeri-e valaki ezt a céget – hiszen mint a passzusból megtudtuk, olyan weblapok, amelyeket médiumhoz nem lehet kötni, nem kaphatnak akkredet.

Igen ám, de az én cégem tartalomszolgáltatói szerződésben áll egy olyan újsággal, amely 606 ezer példányszámban jelenik meg Budapesten. Tehát a cégem, amelyik működteti a blogot, kapcsolatban áll egy ismert médiummal, még ha a blogom nem is.

És mi van akkor, ha én mint a Budapesti Újság szerkesztője kérdek akkredet?

Ebben az esetben a blogomon nem írhatom le, mi történt a meccsen, a sajtópáholyban, a sajtótájékoztatón vagy épp a folyosón?

Ha én ott kérdezek valamit, azt sem publikálhatom a blogomon?

„Az egyes szurkolói csoportok, magán honlapok, médiumhoz nem kötődő blogok munkatársai, tulajdonosai nem minősülnek a sajtó munkatársainak.”

Hát ezért talán még bocsánatkérést is követelhetnék, ugyanis ez a hátrányos megkülönböztetés tipikus esete, ráadásul már elnézést, de én kifejezetten a sajtó munkatársának érzem magamat, hiszen bármilyen hihetetlen is, de ebből élek. És mint mondtam, a blog nem, de a blogot üzemeltető, hírügynökségi tevékenységgel foglalkozó cég köthető egy ismert médiumhoz.

Van viszont olyan, hogy nem én, hanem egy gyakorlaton lévő kolléga megy ki a mérkőzésre? Kérdésem, ha ő - bár még be sem fejezte az újságíró iskolát, és csak a kötelező gyakorlatát tölti - a Budapesti Újság képviseletében megy ki egy mérkőzésre, akkor a sajtó munkatársa, ha viszont a blog képviseletében megy ki egy meccsre, akkor nem az?

Ráadásul ne felejtsük el, hogy bármely blogon leírtakat lehet perelni – ki nem találják, de sajtóper keretében. Ebben az esetben ugyanis a sajtó munkatársának számít a szerző.
Persze, ezzel még egyáltalán nincs vége.

Csak olyan internetes médium képviselője kaphat akkredet, amely legalább két éve működik, és amelynek látogatottsága eléri az országos napilapok látogatottságát. Na hát ez a vicc kategória.Ma Magyarországon azért nem sok weblap tud vetekedni az NSO, a Pepsifoci, az NB1.hu, az origo vagy épp az index látogatottságával.
Azaz a többiek ki vannak zárva.
Vagy mégsem?
Volt olyan nap, amikor ezt a blogot 15 ezren látogatták meg – köszönet érte az MTK vezetőinek – és volt olyan, amikor összesen tizenketten.
Melyik adat a mérvadó?
A két éves kritériummal kiegészülve pedig már eleve halálra ítélnek olyan vállalkozásokat, melyek elindításán épp most gondolkozik valaki. Mert ha ezen weblapok munkatársai két évig nem mehetnek meccsre, minden bizonnyal sosem érik majd el az országos weblapok látogatottságát.
Persze, bárhogy csűrjük-csavarjuk a dolgokat, ez az új tervezet semmi másra nem jó, csakhogy – bocsánat – a futball vezetői kiadják a parancsot: KUSS LEGYEN.
Arra nem gondolnak, hogy így sokkal rosszabbul járnak.
A Sport pluszban minden évben nekem jutott az a hálátlan feladat, hogy megszólaltassam az osztályzatok alapján a bajnokság legrosszabb játékosát. Volt, aki inkább a hallgatásba burkolózott, nem állt velem szóba. Ebben az esetben születtek a legkellemetlenebb cikkek, hiszen így csak a statisztikákra, és a saját gondolataimra támaszkodhattam. Egyszer Herczeg Miklós lett a legrosszabb, ám nem akart nyilatkozni. Három nap múlva felháborodva hívott a cikk miatt, ám mondtam neki, tán nem lett volna olyan negatív hangvételű az írás, ha a felvetéseimre válaszolt volna. Ám ő nem így tett, így csak a felvetéseim jelentek meg.
Nos, az MLSZ pont ebbe a helyzetbe sodorja magát.
Mert azt senki ne gondolja, hogy ezek után megszűnnek majd a blogok, vagy épp nem jelennek meg majd olyan írások, amelyeket ők nem szeretnének.
Tudjuk, hogy a szabadság egyik hátulütője, hogy olyan dolgok is megjelennek, amelyeket nem mindenki akar elolvasni. Olyan dolgok is napvilágra kerülnek, melyeket egyesek inkább eltitkolnának.
De….
Tisztelt MLSZ vezetők: a kommunizmusban lehetett megmondani az embereknek, miről írhatnak és miről nem, abban a korban lehetett megszabni, hogy indul-e új újság, vagy sem.
De az a korszak már nagyon rég megbukott. 

Fehér György

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr314298081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása