HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

Valami bűzlik

fehgyu 2012.01.12. 19:19

Már az első alkalommal megírtam aggodalmaimat a Ferencváros visszavásárlása kapcsán.
Tisztán látszik, hogy ebben az ügyben valami komolyan bűzlik.
És ez másnak is feltűnt.
Tátrai Miklós a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatója például hivatali visszaélés, hűtlen kezelés és bűnpártolás gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.
Sőt,
Császy Zsolt, az MNV korábbi értékesítési igazgatója már december 7-én feljelentést tett hivatali visszaélés és hamis vád gyanújával, de ezt első fokon elutasították, ám ő panasszal élt.
Nehogy azt gondolja valaki, hogy Tátrai csak úgy gondolt egyet, és csak úgy feljelentget?
Nem, ő tényekkel, sőt, törvényekkel támasztja alá feljelentését.
Többek között azt kifogásolja, hogy szerinte az állami vagyonról szóló törvény kimondja, az MNV igazgatóságának hatáskörébe tartozik az ügylet, ha az állami vagyon gyarapításával kapcsolatos döntés 100 millió forint értékhatár felett van, vagy a hasznosítás határozott időtartamra szól és meghaladja a tíz évet. Ezáltal úgy véli, a kormány december 23-i határozatával - melyben kikötötte az ingatlant, a vételárát és annak kifizetési határidejét, továbbá rendelkezett a vagyonkezelői jog továbbadásáról 50 évre - közcél megjelölésének hiányában, jogellenesen elvonta az MNV Zrt. igazgatóságának hatáskörét, és ezzel megvalósult a hivatali visszaélés bűntette.
Tátrai és Császy szerint az állam kárt okozott saját magának. A sok-sok milliárdért visszavásárolt terület ugyanis az értékbecslés szerint korántsem ér annyit, mint amennyit fizettek érte.
Sőt, jóval kevesebbet ér.
Három, 2008-ban készült készült értékbecslés közül a legmagasabb összege 3.7 milliárd forint volt.
És ez három és fél évvel ezelőtti állapotot és piaci értéket tükrözi. A számítások szerint ez az összeg 560 millióval csökkent, ugyanakkor az elkészült stadiontervek 330 millióval növelik az értéket.
És akkor még nem beszéltünk a vásárlás szakmai céljairól.
Bizony itt is érdekességek vannak.
Az MNV két korábbi vezetője szerint ugyanis ha az a szakmai cél, hogy a Ferencvárosnak új stadion épüljön, akkor közbeszerzési pályázat nélkül miért egy olyan területet vesz meg az állam, amelyen felépítmények vannak, és nincs rájuk szükség, mert lebontják majd azokat. Szerintük egy stadionépítésre alkalmas ingatlan nagyjából 830 millió forintba került volna.
Ez ugye majd 5 milliárddal kevesebb, mint a kifizettet összeg.
Vagy pontosabban az az összeg, amit a számlára írtak.
Ötmilliárd forinttal!
Brutális összeg, amit az állam megspórolhatott volna, amit másra használhatott volna.
Ha akarta volna.
Mert ki tudja, ebből az összegből mennyi hova kerül.
És mennyi folyik vissza valakinek a zsebébe.
Na és hogy ez se legyen elég, itt az újabb érdekes téma:
Fürjes Balázs a budapesti nagyberuházoskért felelős kormánybiztos szerint 12 milliárd forintból építhető fel a Ferencváros új Üllői úti stadionja, és bár a bontást akár holnap elkezdhetnék, ebből a 12 milliárdból jelenleg 1, azaz egy milliárd áll rendelkezésre.
A kormánybiztos nem is tagadta, márciusban, az IMF-tárgyalások lezárása után dőlhet el, hogy költségvetési pénzből 2014-re megvalósítható lesz-e a beruházás.
Azaz a kormány az IMF hitelből tervezi felépíteni a Fradi Stadiont.
Másra talán fontosabb lenne a pénz.
Igaz, a kormánybiztos hozzátette, ország és a világ jelenlegi helyzetét figyelembe véve most az a nagy kérdés, hogy egyáltalán bele tudnak-e vágni az Üllői úti építkezésbe. Azt megerősítette, hogy az idei munkálatokra elegendő a 2012-es költségvetésben erre elkülönített egymilliárd forint.
- Ez az idén a bontást és egy kis építkezést fedezni tud. Az a kérdés, hogy a 2013-as és a 2014-es költségvetésbe is be tudjuk-e építeni a költségeket – tette hozzá, majd elmondta, számításai szerint az építkezés összesen 12 milliárdból valósítható meg, s jövőre 6-8 milliárd forinttal terhelné meg a költségvetést.

Ez azt jelenti, hogy idén elkezdik a bontást, aztán vagy lesz új stadion, vagy nem.
Szép kilátások. Persze, Fürjes azt is elmondta, csak akkor kezdik el a bontást, ha már biztosak az építkezésben, de reméli, hogy már 2012 őszén el kell költöznie a Ferencváros csapatának az Üllői útról.
Bocsánat, az sem biztos, hogy 2012 őszén ők dönthetnek az ország sorsáról.
És zárásként egy sluszpoén: Fürjes Balázs azt mondta, legalább 90 százalékban az angolok terveit használják majd fel.
Azokat a terveket, melyeket az angoloknak senki nem fogadott el.
De erről már írtam korábban.
És az a gyanúm, hogy ez az ügy bőven rejteget még témát.

Fehér György

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr53540801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása