HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

A Fidesz döntött: jövőre a Fradinak kell lennie a bajnoknak?

fehgyu 2011.11.18. 16:08

Régen is volt ilyen.
Mármint hogy a hatalom eldöntötte, melyik csapat lesz a bajnok.
Ne legyünk álszentek: a Budapesti Honvéd világverő csapata talán sosem jött volna létre, ha nem kommunista hatalom irányít Magyarországon 40 évig, miképp az Újpest is kevesebb bajnoki címet tudhatna magáénak a belügy támogatása nélkül.
Persze, akkoriban zsenik futkostak a magyar pályákon.
Zsenik, akiknek megmondták, melyik csapatban kell játszaniuk.
A helyzet mára csak kicsit változott.
Most nem a játékosoknak, hanem a támogatók egy részének van kiadva az ukász.
Persze, a címben elhangzott mondat csak feltételezés.
Feltételezés, ami azért tényeken alapszik.
Nézzük csak, az utóbbi években miként dőlt el a bajnoki cím sorsa kis hazánkban.
A debreceni polgármester ébredt legkorábban. Ő jött rá, hogy a futball támogatásával sok ezer szavazatot szerezhet magának és a pártjának. Aztán arra is rájött, hogyha a csapat bajnokságot nyer, sőt, bejut a nemzetközi kupák csoportkörébe, akkor a támogatottság még jobban nő.
Az ötletet tettek is követték, és a Debrecen egyeduralma évekig szinte megtörhetetlen volt. Dőlt a lé - hogy honnan, azt titok fedi -, jöttek az új, az ezen a szinten meghatározó játékosok. Akik aztán "teljesítették is kötelességük", azaz bajnokok lettek, bejutottak a BL. és a EK. csoportkörébe. Ott aztán gyorsan felmérték, hogy azért ezzel az állománnyal nem lehet csodát tenni, így elkezdték a saját maguk pecsenyéjét sütögetni. Mára a nemzetközi szövetség bebizonyította - mégha ezt Magyarországon nem is veszik figyelembe - hogy a játékosok egy része bizony végigbundázta a csoportkör meccseit.
Megtehették, mert sokáig érinthetetlenek, és legyőzhetetlenek voltak.
Igen ám, de a Videoton egy olyan tulajdonos kezébe került, aki hajlandó volt sokat áldozni a csapatra. Aztán, mert nem sikerült bajnokságot nyerni, még többet áldozott a csapatára.
Persze, ezt a még többet már nem biztos, hogy csak a sajátjából adta. 
A fehérvári csapat mögött ugyanis teljes mellszélességgel ott áll Orbán Viktor. És ahol ő ott áll, ott pénz is van.
Álomfizetésekről, csúcspénzekről, na meg néhány sztárigazolásról szóltak a pletykák - aztán a sztárigazolások ugyan elmaradtak, de a csúcsfizetéseknek köszönhetően minden valamire való futballistát Székesfehérvárra csábítottak. (Csak egy példa: az egyik, ma már Kecskeméten futballozó, egyébként Fehérváron méltatlanul mellőzött, a Videotonhoz az MTK-tól érkező csatár 1,5-2 milliós alapfizetést vehetett fel havonta úgy, hogy szinte alig lépett pályára.)
Az eredmény nem is maradt el, a Videoton tavaly megnyerte történelme első bajnoki címét. Ám itt nagyot hibáztak a döntéshozók. Ahelyett, hogy a debreceni példát követve egyben tartották volna, megerősítették volna a csapatot, egy nagy névre, de egy kóklerre bízták a csapatot. A tréner - a névét még mindig nem írom le -aztán szétverte a bajnokcsapatot, nevesincs légiósaival pedig kiesett a Bajnokok Ligája selejtezőjének selejtezőjében, és a bajnokságban is igencsak le van maradva a címvédéstől.
Úgy néz ki, idén ismét a Debrecen lehet a befutó, és bár a győriek makacsul ragadnak a civis város csapatára, Debrecenben most helyi értékekhez nyúltak. Olyan játékosok tolják a banda szekerét, akiknek az elmúlt évek sikercsapatainak tagjai a példaképei, akik igenis meg akarják mutatni, érnek annyit, mint a mögöttünk álló évtized legeredményesebb magyar csapata.
Kérdés, bírják-e a Fradi által, pontosabban a Fradi vezér által diktált tempót. Na nem idén, mert a zöld-fehérek finoman szólva beragadtak a rajtnál, így nagy valószínűséggel már nem szólhatnak bele az aranyérem sorsába. Ám nem lehet nem észre venni egy új vár, vagy inkább egy új erőd építését az Üllői úton. 
Mert azt Kubatov Gábor Fideszes Fradi elnök is tudja, egy bajnokcsapat kialakításával sokat nőne az ázsiója. És azt is tudja, ehhez pénz, sok pénz kell.
Amióta ő került a Fradi élére, egymás sarkát tapossák a székház előtt a klubot támogatni kívánó szponzorok. Ez azért is érdekes, mert az elmúlt évtizedben senki egy petákot sem akart adni az ország kétség kívül egyik legkedveltebb csapatának.
Ám ez az elmúlt időben megváltozott, a héten például a Szerencsejáték ZRT. és a Grupama után a Provident ZRT vezetőnek a fejéből pattant ki (vagy inkább "pattintották ki), hogy kéne adni néhány tíz-húsz milliót a zöld-fehéreknek.
Az elképzelést - hogy kinek az elképzelését, azt mindenki döntse el maga - tett is követe, és a pénzügyi cég vezetője már kezet is fogott Kubatov Gáborral.
Ismét dől a lé - ezúttal a Ferencvároshoz. És gondolom, a csapatot "támogatni szándékozók" sora még nem fogyott el.
Ezek után senki ne legyen meglepődve, ha jövőre a zöld-fehérek nyerik meg a bajnokságot
És azon se, ha ezt a klub elnöke más módon is megpróbálná meglovagolni.

Fehér György

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr623394341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása