HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

Futsal meccsen jártam, kisebb csodát láttam

fehgyu 2013.04.13. 19:07

Tegnap fogtam magam, és kiutaztam a város szélére (aki kitalálta, hogy az egyik legmodernebb sportközpont, a Sportmax 1 majdnem Kamaraerdőbe, de mindenképp a város szélére épüljön, annak kellene minden nap oda járnia, de legalább a budafokiak egy nagyszerű létesítményben sportolhatnak), hogy megnézzem a Ferencváros a Dunakeszi Kinizsi futsal meccsét.

Hogy megnézzem, mi a különbség a profizmus és az amatörizmus között.
Már leírni is furcsa, hogy ebben a párosításban a Ferencváros képviseli az amatörizmust, a három éve még nem is létező Dunakeszi pedig a profizmust.
Mégpedig kőkemény profizmust, világhírű, spanyol edzővel, idegenlégiósokkal, és a zuhanyhíradó szerint kemény, több százezres fizetésekkel, tízmilliókat áldozó szponzorokkal.
Persze, a támogatók, akik azért egytől egyik állami beszállítók, nem saját maguktól találták ki, hogy tízmilliókat pumpáljanak egy NBII-es (jövőre minden bizonnyal első osztályú) futsal csapatba, ehhez kellett a Fidesz második embere is.
Szíjjártó Péter lényegében a Fidesz kispályás, uli-buli csapatát konvertálta át Dunakeszi Kinizsivé azért, hogy ő is NB-s bajnokságban játszhasson, és a „kötelező szponzorálás” itt is – ahogy egyébként nagypályán Fehérváron, Debrecenben vagy épp a Ferencvárosnál – észlelhető.
Az már más kérdés, hogy az egykori Fideszes játszótársakból ma már hírmondónak sem maradtak sokan, kivéve persze Szíjjártót.
Na persze azt még ő sem kockáztatta meg, hogy a Fradi ellen játsszon, annyira még ő sem bátor, hogy a zöld-fehér szurkolók előtt pályára lépjen, így az előző fordulóban gyorsan "kisárgázta" magát.
És hogy mit láttam ezen a futsal meccsen?
Majdnem csodát.
A csupa amatőr játékosokból álló Ferencváros ugyanis teljes mértékben partnere volt a százezreket kereső Dunakesziseknek. Úgy, hogy a zöld-fehérek egyetlen percig sem vezettek, sőt, a kezdés után 45 másodperccel már a Kinizsinél volt az előny. Ám az eddig 236 gólt szerző Dunakeszi az első játékrészben már nem szerzett több találatot, sőt, ha kapusuk, Tóth Gyula – aki egyébként korábban pont a Fradival volt bronzérmes az NBI-ben – nem véd válogatott formában, akkor bizony az amatőr Fradi megfordíthatta volna az állást.
A második játékrész elején aztán egy szabadrúgásból kettőre növelte előnyét a Pest megyei gárda, ám sokszor emlegetett Fradi szív megdobbant.
Kétszer is, így gyorsan 2-2-re változott az állás.
És ekkor, először ekkor jött ki a profi és az amatőr csapat közötti különbség.
Amíg a Fradi több helyzetet is elpuskázott, addig a profi gárda, azaz a Dunakeszi az első igazán nagy hibát kihasználta.
A Fradi ekkor sem omlott össze, újra egyenlített, ám jött az újabb hiba.
És innen már nem volt visszaút, és bár a zöld-fehérek a végén kockáztattak, levitték a kapust, ez nem jött be. Az utolsó két percben még láthatott 1-1 kiállítást is a publikum, na meg a Dunakeszi kontrát, és végül egy 5-3-as Dunakeszi győzelmet.
A profizmus, a sok tízmillió irányított pénz végül legyőzte az amatörizmust, de a Fradi megmutatta a Dunakeszinek, hogy a pénz nem minden.
És tudják mit láttam még ezen a futsal meccsen?
Egy lelkesen küzdő Ferencvárost és egy magukat sztároknak képzelő csapat tagjait – tisztelet a kivételnek – akik minden egyes ítélet után szinte lekiabálták a játékvezetők fejét.
Láttam még egy játékost, aki magát ősfradistának vallja, de ha kell, ha a érdeke úgy kívánja, szinte leszakítja ellenfeléről azt a zöld-fehér mezt. Vincze Ottó –már róla van szó – két esetben úgy megrángatta a Fradi címerest mezt, amire ő olyan büszke, hogy csoda volt, hogy az nem szakad el.
Ráadásul a „bazd meg a kurva anyád”…kifejezés olyan hangosan hagyta el a száját – a játékvezetőnek címezve - hogy azt a csarnokban ülő összes ember hallotta.
Csak a játékvezető nem, aki egyébként két méterre volt Vinczétől.
De láttam egy másik ősfradistát is, aki megmutatta, milyen az igazi játékos.
Milyen az, amikor valakire azt mondjuk: alázattal áll a sporthoz.
Horváth Ferenc – mert itt pedig róla van szó -, a Kecskemét edzője, a Dunakeszi futsalcsapatának kapitánya már a bevonulás alatt szinte vigyázzba állt a Fradi indulót hallva, majd egyetlen percre sem szállt be a többiek közé.
Mert bár Horváth nem a Fradiban nevelkedett, az Üllői útra kerülvén gyorsan a szurkolók kedvence lett, sőt, a Fradi futsal csapatában is játszott.
És mint mondta, ő a Fradi ellen nem játszik.
Mert így is lehet.

Fehér György  

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr395221315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bruno Salazar 2013.04.17. 15:32:09

...apró megjegyzés: Horváth Ferenc - sportemberi és a hozzáállásbeli munkássága miatt megérdemli, hogy labdarúgóként említsük attól függetlenül, hogy a labda nem a legjobb barátja! Vincze Ottó sem ügyesebb, de egy igazi "díszfasz", tetszeleg szakkomentátori székben, és kimondottan buta a kispályás focihoz, a futsalról ne is beszéljünk! Ha már említette az FTC-Dunakeszi mérkőzést amit én is személyesen tekintettem meg, engedje meg, hogy kiegészítsem egy picit, hogy ne csak a mediából kapjon információt a futsalról! A Dunakeszi csapatában jelenleg egyetlen játékos van aki nemzetközi szinten is teljesíményre lehet képes (Jordi Illa), Magyar szinten NB1-es szinten is kiemelkedő játéktudást képvisel (Bitta, Kun, Sáfár, Tóth Gy.), NB1-es szintet megüti de nem tud érdemileg hozzátenni (Temesi), a többiek erősen az NB2 középszinvonalát ütik meg! Nem kell elszállni ettől a csapattól, érdemes lenne helyén kezelni a dolgokat! A Ferencvárosban viszont rengeteg a tehetség akik előtt ha lenne ebben a sportban pénz akkor akár még karrier lehetősége is fennállna! Rossz helyre megy a támogatás nem a fiatalokra... Remélem ebben tévedek és majd a Dunakeszi utánpótlása megcáfol, de mivel a futsal és a kispályás labdarúgás élvonala ugyanazokra a 30-on feletti játékosokra épül akkor van e utánpótlás?!
Visszatérve Vincze Ottóra, vajon ő mikor lett olyan jó játékos, hogy a bíró szidalmazást el kell nézni, 10 megmozdulásából még a nemzetközi erőszakosabb bírói felfogás szerint is 8 fault... amit persze a playstation-on nevelkedett 20 éves bírók nem mernek lefújni! Volt abban a fradi-ban egy Simonyi nevezetű játékos akinek a cipőjét nem vihetné!

Engedje meg hogy, gratuláljak a blog-jához és további folytatásra buzdítom mert jó meglátásai vannak .... a megyei focihoz is!
Egy futsal játékos!

idegenbenjoaziksz 2013.05.02. 10:42:59

Van, ahol az is belefér, hogy a pártkatona-klubelnök a döntetlennel végződő meccs után bemegy az ellenfél öltözőjébe és minősíthetetlen hangnemben kiosztja őket, amiért nem feküldtek le.
És nem futsalról van szó, hanem nagypályás fociról, nem a megye 3-ból, hanem az nb 2-ből. Gondolom nem nehéz kitalálni, hogy ki az...
süti beállítások módosítása