HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

Az őrült suttyó és a király bohóca

fehgyu 2012.09.24. 14:40

Visszaállt a „világ rendje”.
A nemzet Sanyija azt gondolja, hogy előbb megpróbálja feldobni magát, majd amikor ez nem jött be, inkább lekönyökölte az ellenfelét – és még meg is sértődött, amikor kiállították – míg a Vidi portugál edzője ismét egy nagyszerű színházi előadással örvendeztette meg a nagyérdeműt.
Valaki már szólhatna nekik, hogy ez így nem fog menni. Csak hát senki nem mer szólni. Mert ki mondana ellent I. Viktor akaratának.

Három nap telt el azok után, hogy 3-0-s veresége ellenére dicsértem a Videotont, és annak edzőjét, mert úgy érzetem reálisan látta csapata belgiumi teljesítményét, sőt, reálisan is értékelte azt.
Úgy néz ki azonban, hogy ez a viselkedés csak Európának szól, a honi futball szerelmeseinek a „ki ha én nem” arcukat mutatják a főszereplők.
Kezdjük Sanyival, akit az idei bajnokságban már kétszer gyanúsítottak meg műeséssel.
Az eddigi esetekkel kapcsolatban nem nyilvánítanék véleményt, de a mostani biztosan nem volt tizenegyes. Sanyi egészen egyszerűen eljátszotta a nagyhalált, pechére a bíró nem „kajálta” meg a műesést.
Sanyi ezután „nemes bosszút vett”, és szépen lekönyökölte ellenfelét.
Úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva.
A K1-es szabálykönyvben.
Kár, hogy az egy egyéni sport, és ringben játsszák, Sanyi meg elméletben futballista.
De sokkal inkább tűnt őrjöngő elmebetegnek.
Persze, ez nem csoda, ha azt nézzük, hogy edzője itthon úgy rohangál meccs közben az oldalvonal mellett, mint aki a Lipót bezárása után az utcára került, és nem találja a helyét. Néhány héttel ezelőtt azt írtam, nem lesz jó vége a portugál viselkedésének, mert egy idő után a játékosai is úgy gondolják, mindent megengedhetnek maguknak.
Nos, ez most világosan látszik.
És nehogy azt gondolják, hogy ezt a mostani esetből gondolom.
Egyáltalán nem.
Szeptember 8-án például „nagyon fontos” Ligakupa meccset játszott a Vidi a Pápával – mint az elmúlt időben kiderült, épp a Ligakupa meccseket bundázzák meg nagy szeretettel edzők, játékosok, sportvezetők – amikor Álvaro Brachi, a Videoton spanyol légiósa nemes egyszerűséggel lefejelte Présinger Ádámot, a Lombard FC utánpótlás-válogatott labdarúgóját.
„Noha szerencsére nem tört el az orrom, még mindig az eset hatása alatt vagyok. Sokkolt Álvaro Brachi érthetetlen és értelmetlen viselkedése – mondta akkor a Nemzeti Sportnak Présinger, akit le kellett cserélni, mert vérzett az orra. – Állt a játék, szabadrúgáshoz készülődtek a hazaiak. Elindultam a labda elől, és véletlenül Álvaro Brachi lábára léptem. A Videoton játékosa se szó se beszéd, megfordult, s az arcomba fejelt. A földre rogytam, előbb fájdalmat éreztem, majd a meleg vért, amely elöntötte az arcomat.
Nos, sokan emlékezhetnek arra, hogy a Vidi edzője is fejelt már – éppen a Nemzeti Sport újságírójának arcába. A példa tehát adott volt a csapat játékosa előtt.
Most pedig a mi Sanyink gondolta úgy, szépen leüti ellenfelét – ha már gólt nem sikerült szereznie.
A hab a tortára azonban csak ez után került rá, hiszen napvilágra került a játékvezetői jegyzőkönyv, ami azt bizonyítja, hogy Sanyi nemcsak egy őrült módjára viselkedett a pályán, hanem egy igazi suttyó módjára a kiállítása után.
„A mérkőzés 93. percben a hazai 28-as, Torghelle Sándor egy felugrásnál felelőtlenül használta karját, és eltalálta vele ellenfelét, ezért sárga lapot mutattam fel neki. A lap felmutatását követően a következőket mondta nekem: „Menjél már te a hülyeségeiddel, baszd meg!” Ezt a megjegyzést követően azonnal piros lapot mutattam fel neki, és kiállítottam. A kiállítást követően a játékos hosszú másodpercekig nem volt hajlandó elhagyni a játékteret, és közben a további megjegyzést tette nekem: „És most mit csinálsz, hazamész, és kivered magadnak?” Később a játékos a játékteret elhagyta. A tartalék játékvezető, Farkas Ádám közölte velem, hogy a kiállított játékos miközben a játékteret elhagyta, a kijárónál a következőket mondta neki: „Menjetek a Váci utcán kézen fogva!”
Ez áll a ma már mindenki által ismert jegyzőkönyvben, és ha én lennék a döntéshozó a fegyelmi biztosságban, a nemzet Sanyija bizony egyetlen percet sem játszana már a bajnokságban.
Nem idén, hanem tavasszal sem.
Mert most kell példát statuálni.
Most kell megállítani őket, mert különben azt képzelik, nekik mindent szabad.
A tréner például már úgy állítja be magát, mintha külföldiként szabadságharcot vívna a magyar futball vezetőivel.
„Nem akarok folyton ezen a témán lovagolni, de ebben az országban nagyon nehéz fejlődni ilyen játékvezetők mellett... Nézzék: a játékvezető és az ellenőr gyakorlatilag közösen készítik a jelentést, a fegyelmi bizottság együtt dolgozik velük, nem tudni, ki kit ellenőriz – illetve senki nem ellenőriz senkit. A Győr első embere elnökségi tag, az előző szezonban tudomásunk szerint másfél órával a meccs előtt cserélték le a bírót. De nem ezért veszítettünk. A Győr jó taktikát dolgozott ki, kereste a lehetőséget, nyert... de így a futball nem tud fejlődni ebben az országban. Kerestük a rést, az átlövési lehetőségeket, ők beálltak, kivártak és lecsaptak. Nem tudtunk valódi gólhelyzetet kialakítani, mert jól és nagyon zártan védekeztek. Próbáltunk ritmust adni a játéknak, gyorsítani a játékot, de a játékvezetők azt tesznek, amit akarnak, nem büntetnek, akkor engedik el a szabálytalanságokat, amikor jónak látják, és utána kimosolyognak. De itt vagyok, és amíg itt vagyok, és harcolok az igazságért.”
Hát, valakinek szólnia kellene neki, hogy egyrészről neki nem harcolnia kell, mert nem katona, hanem a csapatát felkészítenie, mert edző, másrészről az igazság az, hogy neki viselkednie kellene megtanulnia, de azt nagyon. Harmadrészt pont neki egyetlen szót sem kellene szólni összefonódásokról, miután az ország embere, amikor csak teheti, ott parolázik a stadion VIP páholyában, sőt, egyes híresztelések szerint irányított szponzorálással (például MOL) – aki ezt nem értené, egyes cégek vezetőnek lényegében parancsba lett adva, hogy szponzorálni kell a Vidit – jó pár százmilliót öntött a fehérvári futballba.
Garancsi István, klub első embere - aki szintén I. Viktor udvartartásába tartozik, bár azt nem szabad eltitkolni, hogy öt évvel ezelőtt rengetek pénzzel kihúzta a szarból a klubot - a múlt héten azt mondta, meg kell nézni, hogy az edzőnek semmilyen konfliktusa nem volt az Európa Ligában a bírókkal, míg itthon mindig van, azaz szerinte nem az edzővel van a hiba.
Én azt ajánlom Garancsi úrnak, mielőtt ilyen mérhetetlen baromságot nyilatkozik, nézze meg miként viselkedést tanúsít az edzője az Európa Ligában, és milyet itthon. Mert a különbség nem a játékvezetői felfogásban, hanem a mutatott viselkedésben van.
Az edző itthon azt gondolja, mindent megengedhet magának, mert az ország egyik leggazdagabb embere a klub tulajdonosa, ráadásul a Vidi I. Viktor szeme fénye.
Hát, még vannak, akik megpróbálják tudatosítani benne, hogy ez nem így van, de félek, már ők sem sokáig.
Kevesen tudják, de lassan a magyar labdarúgás fele ennek a portugál kezébe kerül…azért, mert I.Viktor így gondolja.
Ő a Vidi edzője, lassan ő felügyeli a Puskás Akadémia munkáját, sőt, a második osztályban szereplő felcsúti csapatnál –amely állítólag nem tartozik a Videoton alá, de persze mégis – már ő rúgta ki Hartyáni Gábort, és ő nevezte ki a helyére Benczés Miklóst edzőnek.
És I. Viktor őt akarja szövetségi kapitánynak is.
Szóval, valakinek tényleg szólnia kellene ennek az edzőnek, de sajnos nincs ilyen ember ma az országban. Mert legfeljebb I. Viktor szólhatna, de neki tetszik a tréner viselkedése.
És hogy egy hasonlatnál maradjunk, a király bohóca már a középkorban is érinthetetlen volt.

Fehér György

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr744799673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása