HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

Botrány: Selmeczi Krisztián már meccset is vezethet!

fehgyu 2012.05.07. 17:03

Ebben az országban bármi megtörténhet.
Még az is, hogy a fogadási csalással megvádolt, sokáig előzetes letartoztatásban, majd házi őrizetben lévő egyik játékvezető, Selmeczi Krisztián labdarúgó- mérkőzésen működhet közre, mint játékvezető-asszisztens (régebbi nevén partjelző).
És még pénzt is kapott érte!
Nem, nem a letartoztatása előtt, hanem két hete.

Egy megyei bajnokságban szereplő csapat játékosaként épp az idegenbeli meccsre utaztam tegnap, amikor egyik csapattársam megkérdezte, mit szólók ahhoz, hogy Selmeczi Krisztián meccset vezethetett két héttel ezelőtt.

Köpni-nyelni nem tudtam.

Társam ezek után elmondta, hogy egy, a labdarúgó szövetségen kívül álló bajnokságban, a Budapest Expat Football League-ben is játszik egy gárdában. Ez a pontvadászat leginkább egy céges menedzser ligának mondható, ahol több, külföldiek alkotta csapat is játszik.

Az ő csapatuk két héttel ezelőtt a Celtic nevű gárda ellen lépet pályára a Vasas Fáy utcai műfüves pályáján, és a csapat tagjai meglepve tapasztalták, hogy Selmeczi Krisztián is ott van a játékvezetői hármasban.
- Több társam is hangot adott annak, miként lehetséges, hogy Selmeczi Krisztián játékvezető asszisztensként jelen lehet a mérkőzésen. Azonban nem volt mit tenni, a szervezők őt jelölték ki, hát ő volt a „partjelző” - mondta nekem.
Gyorsan hozzá kell tenni, a a Budapest Expat Football League-nek semmi köze a Magyar Labdarúgó Szövetséghez, sem annak bármely ágazatához. Ezt a bajnokságot külföldiek hozták létre, egy teljesen amatőr szerveződés, melyben nagyrészt az országunkban élő külföldi állampolgárok alkotta csapatok játszanak.
Természetesen próbáltam elérni a bajnokság szervezőit is, hiszen szerettem volna megtudni, ki, hogyan dönti el, mely játékvezetők működnek közre egy-egy mérkőzésen, illetve tudtak, tudnak-e arról, hogy a fogadási csalások egyik gyanúsítottja is ezen játékvezetők között van, volt.
- Ez egy nem hivatalos bajnokság, lényegében barátságos meccseket játszunk, és csak azért vannak játékvezetők, hogy keretet adjanak az összecsapásoknak – mondta megkeresésemre a Budapest Expat Football League egyik szervezője, aki azt nem akarta elárulni, ki és miként jelöli ki a játékvezetőket. - Ők csak odajönnek, levezetik a meccseket, mi pedig kifizetjük nekik a játékvezető díjat. Egyébként fogalmam sem volt arról, hogy olyan játékvezető is vezetett meccset, aki bármilyen mértékben érintett a nemzetközi fogadási csalásban.
Arra tehát, hogy Selmeczi Krisztián miként került a mérkőzésre, nem derült fény.
De mindez minősíti azt, hogy mi minden történhet meg a labdarúgásban.

 

Fehér György

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr344494419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabogeri 2012.05.10. 11:59:19

Kedves Fehér György!
Előre elnézést kérek a tegezésért, remélem nem sértő.
Kiváncsi lennék, hogy ki mondta a fent említetteket és milyen környezetben! Mi játszottunk a nevezett időpontban a Celtic ellen és tudomásom szerint a csapatból senki sem problémázott Selmeczi szereplése miatt. Ha fociztál valaha alacsonyabb osztályban, akkor tudhatod, h milyen szintű ott a bíráskodás (botrányos...)! Selmeczi Krisztián eddig az egyik legjobb bíró, aki nekem meccset fújt és azon a meccsen sem tudnám felróni egy hibáját sem (kb 20 éve focizom)! Én személy szerint örülök, h újra vezet, lenget nekünk! Azt pedig, h volt-e bunda, vagy sem, azt majd a bíróság majd eldönti. Még ha volt is nem félek, hogy a mi bajnokságunkban hasonló előfordult, előfordulni fog (bárki által). Ilyen szinten sokkal veszélyesebb a szimpátia. Sajnos sok bíró "csal el" meccseket, kenőpénz nélkül csupán szimpátia, antipátia, vagy egyszerűen szakmai hozzáértés hiánya miatt....
Nem kell a felesleges hangulatkeltés, gyere ki és nézz meg egy meccset! Rá fogsz jönni, h Selmeczi a focipályán jó helyen van!
Üdv
Szabó Gergely

fehgyu 2012.05.10. 12:17:09

@szabogeri: Kedves Gergely!
Természetesen nem gond a tegezés.
Egyik csapattársa mondta el a történetet, akivel én együtt játszom egy Pest megyei csapatban. Neve, kérésére maradjon titokban.
Természetesen fociztam amatőr osztályban - most is, 38 évesen ezt teszem - de sokakkal ellentétben más véleményem van a bíráskodással kapcsolatban.
Egy amatőr osztályban semmivel - vagy nem sokkal - rosszabb a bíráskodás, mint a játék képe.
A játékosok is azért játszanak abban az osztályban, mert - tisztelet a kivételnek - ennyit tudnak, és a játékvezetők is azért abban az osztályban működnek, mert ennyit tudnak. (esetleg pályakezdők). A játékosok is hibáznak, a bíró is. Sőt, ha egy-egy játékos csupán annyit hibázna egy meccsen, mint egy sporti, az amatőr foci is sokkal jobb lenne. (És valljuk be, a profi is.)
Persze ezzel nem megbántani akarom az amatőr játékosokat, hiszen én is közéjük tartozom - még ha régebben magasabb osztályban is játszottam, igaz, aki emlékezhetne rá, talán már nem is él :) - és tudom, hogy a profi sport alapja az amatőr sport.
Selmeczivel kapcsolatban: valóban a bíróság dolga eldönteni, hogy bűnös-e vagy sem, de az, hogy ő és társai olyan meccsen bíráskodtak, amire legfeljebb nézőként juthattak volna el - Blaszos bíróként válogatott meccsen működött közre külföldön - azért előre vetít valamit. Ha semmi mást nem veszünk figyelembe, csak ezt, már az is jelent valamit.
Véleményem szerint Selmeczi - és társai - minden szinten lejáratta a magyar futballt, és ahogy a fogadási csalásba keveredett játékosok vagy edzők sem léphetnek pályára a vizsgálat lezártáig, úgy Selmeczi sem vezethet meccset. Nem az a kérdés, hogy Selmeczi jó bíró-e (szerintem egyébként az, legalábbis amikor én láttam BLSz meccset vezetni, azt jól vezette), hanem pont arra világít rá az eset, hogy pont úgy semmibe veszi az eltiltást, mint ahogy tette(?) azt a törvényekkel és szabályokkal. Pont azt mutatja meg,- már bocsánat a kifejezésért - szarik arra, hogy a szövetség eltiltotta, mert megtalálja a kiskaput.
És kedves Gergely, remélem nem sértődik meg, de nagyon nagy butaság (és most finoman fogalmaztam) azt gondolni, hogy Selmeczinek a pályán a helye...Legalábbis addig, amíg a bíróság ki nem mondta, hogy ártatlan.
Fehér György

szabogeri 2012.05.10. 14:37:19

@fehgyu: Kedves György!
Ha már magáz, akkor maradjunk a hivatalos verziónál. Részben egyet kell értsek magával a bíráskodással kapcsolatban. Viszont ami miatt a véleményemhez ragaszkodom az az apróság, hogy míg a labdarúgók fizetnek a bírói szerepvállalásért, addig a bírók pénzt kapnak érte. Így viszont más elbírálás alá kerülnek. Amíg mind a két fél ugyanannyi pénzt ad, addig ugyanolyan elbírálásban is kéne részesülnie.
Nem tisztem megítélni Selmeczi úr eljárását, de tény, h gyanús a helyzet viszont az általa magadott 4 db tizenegyes mindegyike jogos volt szerintem. (Kérdés: vajon nem a védők voltak benne???). Engem nem zavar, h ilyen szinten vezet, ha valakit zavar, jelezze a szervezőknek.
Az Ön által hallott információkról meg csak annyit, hogy "messziről jött ember...." - így meg kell cáfoljam. Elképzelhető, h ő így érzett, de nyilván érdekesebb a sztori úgy mesélve, hogy az egész csapat felháborodott...

fehgyu 2012.05.10. 15:16:01

@szabogeri:
Kedves Gergely
A magázás megszokás volt, természetesen nem derogál, ha tegezzük egymást.
Csak néhány felvetés
1. A cikkben a következőt írtam: "- Több társam is hangot adott annak, miként lehetséges, hogy Selmeczi Krisztián játékvezető asszisztensként jelen lehet a mérkőzésen."
Ez nem az egész csapator jelenti, és nem is állítottam be úgy a cikket, hogy az egész csapat fel volt háborodva.
2. A "mi fizetünk a bírónak" felvetés teszi igazán amatőrré az amatőr focit. Szinte minden héten hallom ezt - és szinte mindig a vesztes csapattól. Olyat viszont ritkán hallok, hogy "négyszer vezettük a kapusra a labdát,de kihagytuk, ezért kaptunk ki".
Arra senki sem gondol, hogy a játékvezető is fizet azért, hogy játékvezető legyen - egyébként nem tudom, mennyibe kerül most a tanfolyam -, hogy megtanulja a szabályokat. Aztán hogy azokat mennyire tudja alkalmazni, az már egy más kérdés.
A játékosok pedig hajlamosak azt hinni, hogy mindent tudnak, pedig nem így van. Saját példámból tudom, hogy abban a csapatban, ahol most játszom, három évvel ezelőtt a játékosok 70 százaléka nem tudta, hogy földről történő kapuskirúgásnál nincs les. (Köztük volt olyan is, aki NB-s szinten több száz meccset játszott). Sőt, el sem hitték, amikor ezt elmondtam, el kellett vinnem a szabálykönyvet, hogy megmutassam nekik.
Azt sem tudják, hogyha egy lesen álló játékos visszafelé futva szereli a védőt, az lesnek számít, akkor is, ha nem a saját társától kapja a labdát.
Sőt, azt sem tudják, hogy a játékvezető joga eldönteni, mi a sportszerűtlen viselkedés, és ha ő úgy látja, két csapattárs - tehát nem ellenfél - ilyen módon viselkedik egymással, akár mind a kettőt kiállíthatja. Persze, ezek csak kiragadott példák, a lényeg az, hogy nem biztos, hogy a játékosnak van igaza egy vitatott ítéletnél, akkor sem, ha ő máskép tudja, vagy gondolja.
Szóval a mi fizetünk érte felvetés a legnagyobb közhely, amit valaha hallottam, mert mi azért fizetünk, hogy odajöjjön valaki, aki vizsgázott a szabályokból, és aki megpróbálja azokat betartatni.
Nem elmagyarázni, betartatni.
3. Az hogy téged nem zavar, hogy ilyen szinten vezetett meccset Selmeczi, az egy kérdés, ám a valaki szóljon a szervezőknek felvetésre az a válaszom, hogy ez megtörtént. Ezért volt Selemeczi fél év előzetesben. Mert semmi köze nem volt a meccshez, és mert a fogadási maffia szervezte meg, hogy ők vezessék az összecsapást. Egyébként a négy büntető valóban jogosnak tűnt a felvételeken, de érdekes, hogy azon, hogy négy büntető lesz a meccsen, milliókat kaszáltak Ázsiában, mert a nyomozás kiderítette, pont ez a tétel lett megtéve Malajziában.
Csak emlékeztetőül: ugyanez a bíró csapat néhány nappal korábban egy U21-es válogatott meccset is vezetett - amire szintén nem volt engedélyük - amely majd 100 percig, az egyik fél győztes góljáig tartott. Pont annak a félnek, amelyikre sok pénzt tettek Ázsiában

Fehér György

StellaArtois 2012.05.11. 13:57:55

Biztosan mondhatom, hogy nem csak a cikkben említett bajnokságban, hanem egy másik, szintén cégeknek szervezett amatőr bajnokságban, az ÜzletiLigában is bíráskodik a Selmeczi Úr. (www.uzletiliga.hu/eredmenyek/match_details.php?eid=143&mid=11196)

Személy szerint nem is lepődtem meg, amikor megláttam, csak egy jót nevettem. Az viszont tény, hogy itt sem vezeti rosszul a meccseket, vannak nála sokkal rosszabbak sajnos...
Viszont úgy gondolom, hogy a történtek után egyetlen egy pálya közelébe sem szabadna engedni!!!
süti beállítások módosítása