HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

Veszedelmes viszonyok

fehgyu 2012.11.10. 11:14

Érdekes dolgok történnek Pécsett.
Nyáron, amikor világgá kürtölték, hogy ők bizony európai porond felé haladnának, lényegében hangosan nevettem.
Nem azért, mert lenézném a pécsi csapatot, hanem azért, mert ez teljességgel irreális.
Egy évtizedben – vagy inkább kettőben – egyszer fordul elő olyan, hogy egy magyar kiscsapat kilép az európai kupaporondra, és nálunk ez mostanában kétszer is megtörtént. A Kecskemét teljesítményére már szinte senki nem emlékszik, míg a Paks legalább letette névjegyét Európában – igaz, az is csak arra volt elég, hogy mi büszkék legyünk rájuk, mert az európai futballbiznisz nélkülük is gördülékenyen meg, és senki nem hiányolja  a zöld-fehéreket.
Szóval a pécsiek nemzetközi szereplésére már akkor sem fogadtam volna, amikor ezt megfogalmazták.
Ráadásul ott van még a klub tulajdonosa, az a Matyi Dezső, aki rengeteg pénzt tesz bele a csapatba, de akinek – már bocsánat – fingja sincs, milyen edzőt keressen a csapathoz.
Ennek hatására szép sorban adott elbocsátó szép üzenetet a trénereknek – és ezzel együtt néhány milliót -, egyébként akkor is, amikor épp sikeres volt a csapata (Kiss László vagy épp Mészáros esetében)
Most azonban meglepett – és ezt pozitív értelemben kell érteni.
Mára ugyanis kézzel fogható az a feszültség, ami a mostani edző Supka Attila és a klubvezetők, Elbert Gábor cégvezető és Matyi Dezső tulajdonos között van.
Olyan egyébként nem sok helyen történhet a világon, hogy egy edző, aki egyébként szabad kezet kapott a csapat kialakításánál, nyíltan „fikázza” a főnökét, a tulajdonost, akitől a fizetését kapja.
Supka megtette, de Matyi kibabrált vele.
Nem küldte el, és így nem adott neki milliós végkielégítést.
„A bajnokság kezdetén azt mondta, ezzel a kerettel neki lehet vágni a szezonnak, el lehet érni a kitűzött célokat, ami az első hat hely valamelyikét jelenti, a Magyar Kupa pedig kiemelt prioritást élvezett, minél tovább szerettünk volna menni, s ha lehet, ki akartunk lépni a nemzetközi porondra. Supka Attila a célok érdekében szabad kezet kapott a keret kialakítását illetően, amelynek az értéke jelentősen megnövekedett; annyi pénzt nem költöttek még ennél a klubnál átigazolásokra, mint most, ráadásul ideális feltételeket biztosítottunk például két edzőtáborral! Ehhez képest azt tapasztaltam, hogy amíg futott a szekér, mondjuk a Debrecen elleni mérkőzésig, addig minden csiriviri volt. Utána viszont folyamatosan azt hallottam, hogy a vezetőedző áthárítja a felelősséget, ami piszkosul nem tetszik! Ahelyett, hogy mindig másokban keresné a hibát, önkritikusnak kellene lennie. Övön aluli ütés volt a kupakudarc, szándékos provokációnak minősítem! Miután a kupa kiemelt fontosságú volt, nem értem, miért nem az első csapat kezdett! Az edzőnek kutya kötelessége lett volna a legjobb csapattal kiállnia, s azzal, hogy ezt nem tette meg, kárt okozott a klubnak! Ezek után arcpirítóan szemtelennek éreztem a nyilatkozatát, amelyet az akkor pályára lépőkkel kapcsolatban mondott."
Mindenki azt gondolná, hogy egy ilyen tulajdonosi kirohanás után azonnal leváltják az edzőt, főleg úgy, hogy ez Pécsett akkor is megtörtént, amikor a csapat az NBII-es bajnokság listavezetője volt, vagy épp hatodik volt az NBI-ben.
De Matyi most egy másik, egyébként igen érdekes lehetőség mellett döntött.
 „Nem is az a fő baj, hogy nincsenek eredmények, hanem hogy ma senki sem tudja megmondani, mit játszik a Pécs. Ebben sok csapat elment mellettünk. A nyilatkozatokban pedig mindig a játékosok és a keret a hibás, pedig a játékoskeretet a vezetőedző alakította ki. De nem adom meg neki a kényelmes megoldást. Egye meg, amit főzött. Kíváncsi vagyok arra, hogyan oldja meg ezt a feladatot. Egy az egyben neki köszönhető, hogy a PMFC ide jutott, hát most ne tőlem várja a „kényelmes” megoldást!”
Na ezek után nem fogják kitalálni, mi volt Supka mester reakciója.
Ahelyett, hogy meghúzta volna magát, és örült volna annak, hogy tegnap csapata nem kapott ki a Diósgyőrtől (1-1-lett a vége), nyilatkozatában visszavágott a tulajnak.
„Bízom benne, hogy most már azok is, akik eddig nem vették észre, mit akarunk játszani, látni fogják, hogy a csapatnak van tartása, van stílusa és lehet látni, hogyan akarunk futballozni”.
Érdekes helyzet, annyi szent.
De ez is bizonyítja, ma Magyarországon bármi megtörténhet.
Még az is, hogy a milliós fizetést felvevő edző fikázza a pénzét adó tulajt.
És az is, hogy a tulaj ezt hagyja.
Persze, lehet, hogy neki van igaza.
Mert a magyar edzők felveszik a sok-sok pénzt, aztán ha nem úgy jön össze, ahogy gondolják, akkor kirúgatják magukat, felveszik a nagy zsét, majd továbbállnak egy várossal.
Most Supka ezt nem teheti meg.
Ahogy Matyi Dezső mondta: egye meg, amit főzött

Fehér György

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr774900142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása