HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

Az MLSZ és a kormány 40 milliárdot ad új pályákra – csak nehogy néphülyítés legyen az egész

fehgyu 2013.09.10. 20:17

Kenyér kell a népnek és cirkusz. Hát a cirkuszt most megkapjuk az biztos. Persze, ebből még lehet valóság, és akkor a cirkuszból örömünnep lesz. Remélem, megélem.

mlsz

Titokban érkezett Michel Platini az országba, sőt, titokban szervezték meg Csányi Sándorral és Orbán Viktorral tartott sajtótájékoztatót.
A Parlamentben aztán robbant bomba.

Az egész azzal kezdődött, hogy bejelentették, Budapest megpályázza a 2020-as Eb egyik mérkőzését – Csányi szerint azt lenne jó, hogy az elődöntőt és a finálét is megkapná a város. (Mint ismert, az UEFA agyament elképzelése szerint a jövőben nem országok,hanem városok adnak majd otthont az Eb-nek, azaz lehet, hogy míg egy válogatott az egyik meccsét Párizsban, a másikat Moszkvában, míg a harmadikat mondjuk, Budapesten játssza majd.)

Mindez rendben is lenne, csakhogy ehhez kellene egy stadion is.
Most persze újra elővették a „felújítjuk a Puskást” lemezt, csak az a baj, hogy egyrészről a most elmondottak köszönő viszonyban sincsenek a néhány hónappal ezelőtt nyilvánosságra hozott tervekkel, másrészről annyi, de annyi tervről írtam már én magam is, de ma este még mindig abba a Puskás-stadionba megyek majd ki az észt meccsre, amelyikbe sok-sok éve járok. Amíg viszont mi beszéltünk, mert tervezgettünk, addig például a románok építettek egy olyan stadiont, amelyikben Európa-liga döntőt rendezhettek.

Na de félre mindezzel, mert ha egyszer tényleg elkészül az a fránya stadion, és tényleg idehozunk legalább egy Eb meccset 2020-ban, akkor bizony ütemesen összecsaphatjuk a tenyerünket.

Miként így van ez a másik belejelentéssel is, hiszen Orbán Viktor és Csányi Sándor azt is elmondta, hogy a következő négy évben az eddigi TAO-és stadionprojekteken túl 40 milliárd forintot ad a kormány pályaépítésre.

Az együttműködési szerződés szerint 2013-ban mintegy 1,5 milliárd, 2014-ben 12 milliárd, 2015-ben 20 milliárd, és 2016-ban 6,5 milliárd forint jut majd új pályákra.  A sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy a pénz egy részéből csak Budapesten hetven futballpálya épül majd, egy-egy pesti és budai futballközponttal, a miniszterelnök pedig hozzátette, a megállapodás nem érinti a már elkezdett vagy már meghirdetett stadionfejlesztesi projekteket.

Komolyan mondom, ha mindez megvalósul, a seggünket verhetjük a fölhöz örömünkben, és magam is fejet hajtok majd,  hiszen tisztában vagyok vele, hogy az elmúlt két-három évtizedben pályák százai szűntek meg, de…

De azzal is tisztában vagyok, hogy míg az MLSZ az amatőr futball segítése mellett tette le a voksát, addig például az állam által épített MLSZ edzőközpontba amatőr futballista csak kétféle képen teheti be a lábát.
Az egyik, hogy a Budakeszin működő egyesület tagja, hisz annak vezetője az egyik legcsókosabb ember arrafelé. A másik lehetőség, hogy mélyen, nagyon mélyen a zsebébe nyúl, és kifizeti az igencsak borsos pályabérletet, amely mondjuk egy téli, havas napon világítással együtt elérheti az óránkénti 80.000, azaz nyolcvanezer forintot is.

Épülhetnek tehát pályák, de ha ilyen irányítás alá kerülnek, akkor azokon sem a proli gyerekek fogják majd a futball alapjait tanulni.

Sokan egyébként azt gondolják, sok pénzről beszélünk, de ha körbenézünk a világban, tudhatjuk, ez a 40 milliárd valójában aprópénz stadionépítésre és fejlesztésre.
De a kérdés az, hogy ezt az aprópénzt miből adja a kormány. Egyáltalán nem akarok politizálni – nem is értek hozzá – de nem oly rég azt hallottam a médiában, hogy még sincs pénz például a pedagógusok béremelésére. Úgy látszik, futballra van.

Na meg bevallom azt sem értem, hogy milyen jogon ígér meg valamit mondjuk 2016-ra valaki valamit, amikor lehet, hogy akkor már nem is ő fog kormányozni. Persze, lehet, hogy ehhez túl buta vagyok.

De nehogy azt gondolja valaki, hogy én nem örülők ennek a bejelentésnek – épp ellenkezőleg.

Tudom, hogy az elmúlt évtizedekben nem volt ilyen mérvű beruházás – de azt is tudom, hogy az elmúlt évtizedekben nem volt ilyen mérvű ígérgetés sem.
Csak hogy saját példámat hozzam fel, az a kis egyesület, ahol dolgozom, március 8-án nyert TAO-s pályázatot az MLSZ-től, amelynek fizetési határidejét immár harmadszor módosította a szövetség. Az első dátum június 1. volt, majd jött a július 1, végül a július 30.
Ma szeptember 10-e van, a pénz még sehol.
Ja, potom 5 millió forintról beszélünk.
Itt meg 40 milliárdokkal dobálóznak.
Az amatőr csapatoknak meghirdetett pályaépítést már nem is említem, ahol kiderült, az MLSZ olyan 50 millióval drágábban épít pályákat, mint amennyibe az valójában kerül, és ezt az 50 milliót az egyesületekkel fizetteti ki előre, 15 éves bérleti díj gyanánt.

De mondom, én lennék a legboldogabb, ha mindez megvalósulna, ha új pályák épülnének, ha gyerekek százai kezdenének focizni, ha ennek hatására felnőne egy generáció, akik megvalósítanák a vágyam, és világversenyen látnám játszani a magyar válogatottat, de bevallom, kicsit félek, hogy a „cirkuszból sosem lesz örömünnep”.

Olvasd te is a mifocink.com oldalt, ahol több saját cikket, és emellett napi 4-5, a magyar futballal kapcsolatos hírt is találsz.


Fehér György

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr165506413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dade gábor 2013.09.14. 19:53:30

te ki a fasznak gondolod magad te szánalmas szerencsétlen hülye! Olyan okosnak hiszed magad közben meg egy ostoba gyerek vagy! Ostoba ez a jó szó rad egy kisebbségi komplexussal küzdő falusi paraszt gyerek!Ennyit szerettem volna hozzászólni hogy basznád meg az anyádat de fasz cibáló nagyokos köcsög!!!!!!!!

fehgyu 2013.09.14. 20:43:07

@dade gábor: Jaj de szép volt. Mondjuk nem tudom, mely része nem tetszett a cikknek, az, hogy örülők a pályáknak, vagy az, hogy félek, csak ígérgetés az egész, de oly szépen és választékosan írsz, hogy még sok ilyen kommentet szeretenék olvasni!

dade gábor 2013.09.15. 08:40:07

az a része hogy te mindenkit ócsárolsz ki a faszom vagy te????azt hiszed szánalmas cikkeiddel megváltod a világot te hülye fasz örülj neki hogy nem ismerlek mert szétkapnálak 2másoperc alatt te büdös gyökér ja és szopd le a választékos faszomat te ál riporter
ha tudnám ki vagy kivégeznélek te kis faszcibáló!!!!!!na ez elég választékos volt te köcsög????????????

fehgyu 2013.09.15. 11:39:37

@dade gábor: nagy király vagy....De tényleg....az internet névtelensége mögé bújva kiéled azt, amit otthon nem lehet. Vigyázz, mert ha írás közben hazajön az asszony, nagy baj lesz, ha nincs rajtad a papucs. Ja, te vagy a papucs, és ha elmegy a nő otthonról, internet-betyárkotsz. Büszke lehetsz magadra, én is az vagyok rád. Komolyan...Ilyen fasza barátom még sosem volt
süti beállítások módosítása