HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

„A bundamaffia valós fenyegetést jelent!”

fehgyu 2013.06.29. 18:45

Gazdag József, a pozsonyi Új Szó újságíró nagyszerű dupla interjút készített Dr. Nagy Andrea a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivőjével, és Dr. Angeli László ügyésszel.   

Hol szervezett futballtornákat a szingapúri központú szindikátus? Bundameccs volt-e az áprilisi Fradi-Siófok? Kik számíthatnak börtönbüntetésre? Dr. Nagy Andreával, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivőjével és dr. Angeli Lászlóval, a „bundavadász“ ügyésszel a fogadási csalásokról és a nemzetközi bundaügy magyarországi vonatkozásairól beszélgettünk. 

A fogadási csalásokkal kapcsolatban lezárult az első nagy nyomozás. Milyen stádiumban van az ügy? DR. NAGY ANDREA: A Központi Nyomozó Főügyészség széles körű és kiterjedt nyomozást folytatott le egy német, finn, szlovén és osztrák kollégák részvételével működő nemzetközi nyomozócsoportban, s ennek eredményeképpen 2013. május 23-án összesen négy vádirat benyújtásával emeltünk vádat 45 terhelttel szemben és 32 futballmérkőzéssel kapcsolatban a Fővárosi Törvényszéken. 

Mi a vád?
DR. NAGY ANDREA: Túlnyomórészt közélet tisztasága elleni bűncselekmények, vagyis vesztegetések miatt emeltünk vádat. A legsúlyosabb bűncselekmény, ami a vádiratban szerepel: bűnszervezetben folytatólagosan elkövetett, számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény különösen nagy kárt okozó bűntette. 

Ez mit jelent pontosan?
DR. NAGY ANDREA:  A csalás speciális esetéről van szó, amikor számítógépen keresztül történik a csalás, az elkövetők ugyanis számítógép és internet segítségével fogadtak a manipulált mérkőzésekre. A bűncselekmény büntetési tétele 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés, bűnszervezetben való elkövetésnél ez a tétel 2-től 16 évig terjed. 

Mindegyik vádlott börtönbüntetésre számíthat?
DR. NAGY ANDREA: A végleges büntetési indítványok az ügyészi vádbeszédben fognak elhangzani.
DR. ANGELI LÁSZLÓ: A büntetőjog mindig azt a személyt rendeli szigorúbban büntetni, aki a vesztegetésben passzív szereplő, tehát aki a felajánlott előnyt elfogadja. Az már más kérdés, hogy jelen ügyben ez mennyire igazságos, hiszen ha egy futballista pénzt vesz át egy mérkőzés manipulálásáért, akkor a jog szerint súlyosabb bűncselekményt követ el, mint az, aki a pénzt adta. Az aktív vesztegetőre hároméves szabadságvesztés róható ki, többszöri elkövetés esetén a halmazati büntetés 4 és fél év lehet. Ezzel szemben a passzív vesztegető, aki elfogadja a felajánlást, 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat, ha pedig legalább három alkalommal elfogadja, az már üzletszerű vesztegetésnek minősül, ami 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ilyen szempontból a büntetési tétel valóban aránytalan. 

ÖTSZÁZ „OLYAN“ LABDARÚGÓ?
A vádiratban negyvenöt vádlott van nevesítve. Ehhez képest az egyik gyanúsított, H. Gábor letartóztatása után azt nyilatkozta, Magyarországon ötszáz olyan labdarúgó van, mint ő. Önök hogyan interpretálják ezt a kijelentést?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Sokan összekeverik az információt a bizonyítékkal. Nekünk büntetőjogi kategóriákban kell gondolkodnunk. H. Gábor kijelentése csak egy információ. A nyomozás során 45 olyan gyanúsított személy került a hatóság látókörébe, akivel szemben konkrét bizonyítékok alapján vádat lehetett emelni. 

„Engem sosem tartóztattak le, hanem odavezényelt fotósok, újságírók kereszttüzében végighordoztak egy stadionban, nyilvánosan megaláztak a játékosaim előtt, emberi mivoltomat nyilvánosan arcul köpték, megszégyenítettek, olyan jogsértő módon, hogy arra nincsen emberi szó“ - nyilatkozta februárban a Népszavának Aczél Zoltán, a bundaügy egyik gyanúsítottja, akit a Haladás vezetőedzőjeként tartóztattak le 2011 novemberében, közvetlenül egy székesfehérvári kupamérkőzés után. Jogsértő módon történt az előállítása?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Aczél Zoltán nem jelentett be panaszt az előállítása kapcsán. S hogy egy gyanúsítottat milyen formában állítanak elő vagy vesznek őrizetbe, az kizárólag a nyomozó hatóság szakmai kompetenciájába tartozik.

Hol áll Aczél Zoltán a gyanúsítotti hierarchiában? Hányadrendű vádlott?
DR. NAGY ANDREA: Az, hogy ki hányadrendű vádlottként van említve a vádiratban, nem a hierarchiát mutatja, ezért ennek nincs különösebb jelentősége.

Az sem felel meg a valóságnak, amit a Rangado.hu állít a Központi Nyomozó Főügyészség vádiratára hivatkozva, hogy K. Zoltán lenne az első-, L. Mátyás a másod-, K. Zsolt a harmad-, H. Gábor a negyed-, S. László pedig az ötödrendű vádlott?
DR. NAGY ANDREA Megfelel a valóságnak, csak nem rangsort jelent. Ha valaki előrébb szerepel a vádiratban, az még nem jelenti azt, hogy súlyosabb bűncselekményt követett el. 

Egy edzőre milyen büntetési tétel vonatkozik?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Mivel az edző úgynevezett önálló intézkedésre jogosult személy, ezért a törvény szerint 2-től 8 évig, üzletszerű elkövetés esetén 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, halmazati büntetés esetében pedig a büntetési tétel 5-től 15 évig terjed. 

 A Rangado.hu a fogadási csalások ügyében zajló nyomozás hivatalos irataiból közölt részleteket, melyek szerint H. Gábor a 2011. november 23-án tett gyanúsítotti meghallgatásán több ismert személyre is terhelő vallomást tett, például egykori barátnőjére, Lipcsei Betta televíziós műsorvezetőre és Détári Lajos futballedzőre. H. Gábor két esetben fenntartotta vallomását, harmadszorra visszavonta. Vizsgálták ezt a szálat is?
DR. NAGY ANDREA: A nyomozó hatóság minden felmerült szálat vizsgált, s az összegyűlt bizonyítékok alapján végül negyvenöt személlyel szemben került sor vádemelésre.
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Sem Détári Lajos, sem Lipcsei Betta nem szereplője az eljárásnak, sem gyanúsítottként, sem tanúként nem hallgattuk ki őket. A Rangado.hu weboldalt pedig nem tekintjük autentikus forrásnak. 

A nyomozati iratokban szereplő kihallgatási jegyzőkönyvek beszkennelt oldalai nem autentikusak?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Abból a jegyzőkönyvből nem az olvasható ki, mint amit a Rangado.hu állított. Azok számára, akik teljes egészében átolvassák a nyomozati iratot, világossá fog válni, hogy Détári Lajosnak ebben a történetben volt-e szerepe vagy sem. 

Ugyanott olvasható, hogy a hatóság titkosszolgálati eszközöket is bevetett a bundamaffiával szemben, vizsgálták például az elkövetői kör 2009-es telefonos híváslistáját, amelyből kiderült, hogy a bűnszervezet magyarországi irányítói egy év alatt 365-ször beszéltek Détári Lajossal, 352-szer Tóth Norbert egykori válogatott középpályással és így tovább. Ennek az információnak milyen súlya van?
DR. NAGY ANDREA: Ha egy híváslistán szerepel egy név, az csupán annyit jelent, hogy a hívó és a hívott fél kapcsolatban állt egymással.

Milyen kapcsolatban?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Egy híváslistán akár több száz név is szerepelhet, de ez tényleg csak annyit jelent, hogy XY beszélt Z-vel. Ahhoz, hogy a nyomozás során valakit gyanúsítottként megszólítsunk, lényegesen több adat kell. Nem lehet háromszáz embert kihallgatni csak azért, mert szerepeltek egy híváslistán. Olyan adatok pedig nem álltak rendelkezésünkre, amelyek azt támasztották volna alá, hogy ezek a hívások futballmeccsek manipulálásával hozhatók összefüggésbe. 

Hogyan jutottak el egyáltalán a nyomozati iratok a Rangado.hu-hoz?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: A nyomozás lezárása után iratismertetésre kerül sor a gyanúsítottak és a védőik részére, s elkérhetik a nyomozati irat teljes példányát. 

S ebből nyilvánosan részleteket lehet közölni a bírósági tárgyalás előtt?
DR. NAGY ANDREA: Mindenkinek a saját belátására van bízva, hogy a birtokába kerülő nyomozati iratokkal miként rendelkezik. Annak vizsgálata pedig, hogy ez jogszabályszerűen történik vagy sem, kívül esik a nyomozást folytató ügyészség hatáskörén. 

Mivel magyarázzák a Rangado. hu aktív szerepvállalását?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Nem foglalkozunk a kérdéssel, csak fölöslegesen vesztenénk energiát azzal, ha a sajtóban megjelenő hírekre fókuszálnánk. Elsődleges feladatunk a nyomozás, illetve a vád képviselete a bíróságon. 

A Nemzeti Sport Online oldalán közzétett szavazásra azért odafigyeltek? Az olvasóknak arra kellett válaszolniuk, szerintük milyen további fejlemények várhatók a fogadási csalási ügyben. „Nem mindegy? Úgyis csak a felszínt kapargatták meg a hatóságok, a nagy halak pedig röhögve elúsznak“ - a megadott válaszlehetőségek közül a válaszadók több mint 55%-a erre szavazott. Szóval: a nagy halak röhögve elúsznak?
DR. NAGY ANDREA: Az első nyomozás lezárult ugyan, de a meccsmanipulációk felderítése nem zárult le, most éppen egy újabb bundaügy került terítékre: a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság indított nyomozást fogadási csalások miatt, a Legfőbb Ügyészség pedig ügyészi hatáskörbe vonta ezt az ügyet is, és a Központi Nyomozó Főügyészséget jelölte ki a nyomozás lefolytatására. Vagyis újabb fejlemények várhatók.
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Annyit azért még megjegyeznénk az online szavazással kapcsolatban, hogy a büntetőjog nem ismeri a „nagy halak“ kategóriát. Lehet, hogy a fogadási csalás szempontjából olyan személy bizonyul nagy halnak, akit a közvélemény kevésbé ismer a médiából, s nem áll mögötte sikeres játékos-pályafutás sem, de ettől még a bűnszervezetben központi szerepe lehet.
DR. NAGY ANDREA: Azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a szindikátus vezetőjének tartott, külföldön tartózkodó T. S. Eng szingapúri állampolgárral szemben Magyarországon történt vádemelés, márpedig ő nagy halnak minősül a bundaügyben. 

Sokan nagy halként emlegetik Wilson Raj Perumalt is, akit Finnországban tartóztattak le, s akit Magyarországon tartanak fogva. Az ESPN amerikai sportportál tavaly nyári cikke szerint az ázsiai bundamaffia 300 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki Perumal fejére, mert attól tartanak, hogy együttműködhet a hatóságokkal. Mit lehet tudni erről a személyről?
DR. NAGY ANDREA: Nevezett személyről az eddigi büntetőeljárás során sem nyilatkoztunk, s most sem szeretnénk vele kapcsolatban semmilyen információt közölni a médiával. 

Egy év eleji sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a fogadási csalásokkal foglalkozó bűnszervezet futballtornákat is rendezett. Mikor és hol?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: A nyomozás során a bűnszervezet különböző manipulációs technikáira derült fény, az egyik ilyen módszerük a nemzetközi futballtornák rendezése volt, többek között 2010-ben és 2011-ben Dél-Amerikában és Törökországban. 

A két, sokat emlegetett törökországi válogatott meccs - a 2011 januárjában játszott Bolívia-Lettország (1-2) és Bulgária-Észtország (2-2) találkozó, amelyeken mind a hét gól büntetőből született - ilyen futballtornának tekinthető?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: A négy vádirat közül az egyikben - amely a nemzetközi bűnszervezetes részt is magába foglalja, s amely tulajdonképpen alapvádiratnak is tekinthető - e két válogatott meccs közül az egyik szerepel. 

„Láttunk már példát arra, hogy a fogadási maffia megpróbált átvenni és működtetni egy klubot, s azt felhasználni a mérkőzések manipulálására. Olyankor a bundamaffia fizette a játékosokat, ők szerződtettek futballistákat az adott csapatba“ - nyilatkozta Ralf Mutschke, a FIFA biztonsági főnöke januárban. Találkoztak-e a nyomozás során arra utaló jelekkel, hogy a bundamaffia Magyarországon is megpróbált beépülni egyes klubstruktúrákba?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Magyar klub vonatkozásában ilyen jelenséggel nem találkoztunk, de más országbeli futballklubbal kapcsolatban felmerült ennek a lehetősége.

Melyik országban?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: A bűnszervezet egy finnországi futballklub felvásárlására tett kísérletet.

Ez a futballklub a Tampere United, amelyet 2011-ben Finnországban minden versenysorozatból kizártak?
DR. NAGY ANDREA Igen, erről a klubról van szó. 

 Visszatérve Magyarországra: a REAC nem volt ilyen klub? Nyolc mérkőzése szerepel a szégyenlistán.
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Ha a vádiratban többször is említve van egy futballklub, az még nem jelenti azt, hogy a bundamaffia megpróbálta volna felvásárolni. De az tény, hogy a REAC az egyik legérintettebb. 

 Miért lett öngyilkos Kutasi Róbert?
D
R. ANGELI LÁSZLÓ: Kutasi Róbertet az ügyészség sem gyanúsítottként, sem tanúként nem hallgatta ki. Nem volt szereplője az eljárásnak. 

 Kutasi neve is szerepel azon a bundatérképen, amelyet H. Gábor rajzolt fel kihallgatása során, s amelyet a Rangado.hu megjelentetett. Mennyire tekinthető hitelesnek az a rajz?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Ha egy információ nincs alátámasztva bizonyítékokkal, akkor az csak információ marad. Hogy az említett rajz mennyiben felel meg a valóságnak, az majd az ügy bírósági szakaszában kiderül.

 Azon a rajzon a hierarchia második fokán, közvetlenül a „boss“ alatt egy „Admir“ nevű személy szerepelt, őt sokan a Kaposvár egykori szlovén légiósával, Admir Suljiccsal azonosítják, akit az olasz hatóságok a milánói reptéren tartóztattak le idén februárban. Neki milyen szerepe volt a bundaügyben?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Ha Admir Suljicnak bármifajta köze volt a bundaügyhöz, az a vádismertetés során ki fog derülni. 

Mikor várható a vádismertetés?
DR. NAGY ANDREA: A négy benyújtott vádirat közül az egyik a büntetőeljárási törvény szerint kiemelt jelentőségű ügy, s a törvény szerint ilyenkor a bíróságnak a vádirat benyújtását követő három hónapon belül ki kell tűznie a tárgyalás időpontját. A törvénykezési szünet után, 2013 őszén várhatóan mind a négy ügyben kitűzik a tárgyalást. 

 A Rangado.hu birtokában lévő kihallgatási jegyzőkönyvek arról tanúskodnak, hogy szlovákiai futballisták is érintettek a bundabotrányban, H. Gábor gyanúsított szerint a 2010. szeptember 17-én játszott Senica-Nitra (2-0) bajnoki mérkőzés manipulálva volt. Van szlovák szál a bundaügyben?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: A vádiratban szereplő mérkőzések listáján nincs szlovák bajnoki mérkőzés. 

 Bajnoki mérkőzés nincs, viszont van két olyan előkészületi meccs, amelyen szlovák csapat is pályára lépett, a 2011. január 15-én játszott Budapest Honvéd-Duslo Šaľa (5-1) előkészületi mérkőzés, amelyen két büntetőt is rúghatott a Honvéd, valamint a 2011. január 29-én játszott Bp. Honvéd-B. Bystrica találkozó, amely félbeszakadt. A két edzőmeccs kapcsán voltak arra utaló jelek, hogy a szlovák csapatok tagjai is érintettek lettek volna a mérkőzés manipulálásában?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Ez a kérdés már olyan mélységeket érint a nyomozásban, hogy kitérő választ vagyunk kénytelenek adni. 

 A gyanús meccsek listáján szerepel egy Ladánybene-Solt megyei bajnoki is. Hol lehet ilyen meccsre fogadni?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Bár a nyomozás elsődlegesen a nemzetközi fogadási csalások magyarországi vonatkozásainak a felderítését célozta meg, olyan meccs is szerepel a vádiratban, amellyel kapcsolatban nem számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény különösen nagy kárt okozó bűntette, hanem kizárólag vesztegetés valósult meg. S bár Ázsiában számtalan mérkőzésre - még női U15-ös meccsekre is - lehet fogadni, nincs tudomásunk arról, hogy megyei bajnoki szerepelne a fogadóirodák kínálatában. 

A bűnszervezet ázsiai fogadóirodáknál játszotta meg a meccseket? Legális fogadóirodák ezek?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Azt, hogy egy fogadóiroda legális vagy illegális, mindig a fogadóirodát működtető cég országában történő hivatalos bejegyzés dönti el. Akkor nevezhető legálisnak egy fogadóiroda, ha az adott országban be van jegyezve és engedéllyel rendelkezik. Magyarországon csak a Szerencsejáték Zrt.-nek van ilyen engedélye. 

 Hogyan zajlott egy mérkőzés manipulálása?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: A bűnszervezet irányítójának világszerte különböző alárendeltjei voltak, ők térképezték fel, hogy az adott régióban kiket lehet beszervezni. A feladatok le voltak osztva, valakik kiválasztották a meccseket, valakik egyeztettek a játékosokkal, valakik a pénzt mozgatták, valakik pedig a fogadásokat intézték. 

 Nagyságrendileg mennyi pénzt kaptak a játékosok a csalásért, s mekkora volt a bűnszervezet haszna egy-egy manipulált magyarországi meccsen?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Ha egy játékos ezer és tízezer euró közötti összeget kapott, akkor a bűnszervezet szempontjából a realizált haszon több százezer euróban mérhető.
DR. NAGY ANDREA: Ha összejött a manipuláció és az elkövetők haszonnal jártak, akkor a szindikátus minden tagja részesedett ebből a nyereségből, azok is, akik közvetlenül nem vettek részt az adott meccs manipulációjában. A bűnszervezetnek egyébként jobban megfeleltek azok a mérkőzések, amelyek nem voltak a figyelem középpontjában, mert olyankor akár kedélyeket borzoló módon is megvalósulhatott a manipuláció, akkor sem kellett nagy visszhanggal számolniuk.

Ez logikus, bár azt hihetnénk, hogy éppen a frekventált nemzetközi meccseket bundázzák meg előszeretettel, mert azokra világszerte annyi tét érkezik, hogy nincs az a monitoringrendszer, amely bejelezne. Ázsiában léteznek egyáltalán ilyen radarok? Vagy ott akár 100 ezer euróért is lehet fogadni egy NB1es meccsre anélkül, hogy villogni kezdene a jelzőrendszer?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Ázsiában olyan irdatlan mennyiségű összegben fogadnak, hogy sokszor a fogadóiroda nem is érzékeli a manipulációt. Ha valaki egy elcsalt mérkőzéssel két-háromszázezer eurós hasznot realizál, az Ázsiában nem tűnik fel senkinek, ez az összeg csupán egy csepp a tengerben. Az ottani fogadóirodáknál megtett fogadások nagy részét monitoringrendszerrel nem is lehet nyomon követni. Ráadásul míg a klasszikus bundának a pontszerzés volt a lényege, ma már rengeteg variációt meg lehet játszani egy-egy meccs kapcsán, s a fogadási csalások általában nem csupán a végeredményre irányulnak. Nagyon népszerű például a gólok számára kötött fogadás, hogy 4 vagy több gól esik-e az adott meccsen, vagy hogy az utolsó öt percben betalálnak-e a csapatok. A néző gyakran észre sem veszi, hogy bundameccsen van, mert lehet, hogy egy gólokban gazdag, fordulatos mérkőzést lát. De a szurkolóval ellentétben az elkövetőknek - és a megbízást teljesítő játékosoknak - teljesen mindegy, hogy a végeredmény 5-1 lesz-e vagy 2-4, számukra adott esetben csak az a fontos, hogy például ötnél több gól szülessen. 

Paul Put, az idei Afrika Kupán brillírozó Burkina Faso belga szövetségi kapitánya a Guardiannek elárulta: amikor még Lierse edzőjeként dolgozott, családját fizikai bántalmazással fenyegette a maffia. Magyarországon is előfordult, hogy a bundamaffia erőszakos módszerekkel próbált meg eredményt elérni?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Nincsenek ilyen jellegű információink. 

Több magyar lap is beszámolt arról, hogy az egyik gyanúsított játékvezető, az akkor még házi őrizetben lévő S. Krisztián veréssel fenyegette Fehér György újságírót, a mifocink.blog.hu szerkesztőjét. S. Krisztián jelenleg szabadlábon védekezik, s a Nemzeti Sport értesülései szerint néhány hete a FIFA által szintén örökre eltiltott M. Tamással együtt vezette a Fluminense U20 barátságos mérkőzést az MLSZ telki edzőközpontjában. Mi a véleményük erről?
DR. NAGY ANDREA: Amíg nincs feljelentés, addig az ügyészség nem foglalkozhat ezzel. ilyen mérkőzések lejátszásának engedélyezése, valamint a játékvezető küldése az MLSZ hatáskörébe tartozik. Tény, hogy az említett két játékvezetőt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség örökre eltiltotta a játékvezetéstől. A bundalistán szereplő válogatott meccsek közül többet is Lengyel Kolos vezetett, ő azonban már nem gyanúsítottként, hanem tanúként szerepel az ügyben. 

 A sajtóban különböző találgatások jelentek meg ezzel kapcsolatban, s mindegyik elmélet vádalkut valószínűsít. Megerősíthetik ezt?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Mivel az eljárás még nem fejeződött be, erre a kérdésre nem válaszolhatok. 

 A Rangado.hu által közölt dokumentumokban Vágner László neve is felmerült. Az egykori FIFA-bíró az MLSZ Játékvezetői Bizottságának elnöke volt. Érintettje az ügynek?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Vágner Lászlót tanúként hallgattuk ki. Nem terheltje az eljárásnak.

 Az elmúlt hetekben letartóztatták a 4-4-es döntetlent hozó Debrecen-Kecskemét U19-es bajnoki mérkőzés partjelzőjét, s a csalók megkörnyékezték a Puskás Akadémia-Nyíregyháza U19-es mérkőzés játékvezetőjét is, aki jelentette az esetet… Ebben az új bundaügyben csak utánpótlásmeccsek érintettek?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Az eddigi gyanúsításokban az U19-es mérkőzéseken kívül élvonalbeli magyar bajnoki is szerepel. 

Ez az élvonalbeli bajnoki a Blikk által is említett áprilisi Ferencváros-Siófok (4-2) mérkőzés?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Erre a nyomozás érdekeire való tekintettel nem válaszolhatok.

Annak idején nagy visszhangot kapott, amikor Vass Ádám arról nyilatkozott a Nemzeti Sportnak, hogy valakik manipulálni próbálták az U21-es válogatott meccseit, a gyanú a Szerbia-Magyarország (8-0), Szlovákia-Magyarország (4-1) és a Wales-Magyarország (4-1) utánpótlás-meccsek kapcsán merült fel. Ez a szál elvarratlan maradt?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Az említett mérkőzések vizsgálata is az eljárás részét képezte, de ezek ügyében nem emeltünk vádat.

 Szöllősi György, a magyar FourFourTwo főszerkesztője és a Puskás Akadémia igazgatója nyilatkozta: „Volt egy meccs az utánpótláskorúak bajnokságában, amely előtt valaki megpróbálta beszervezni a többieket. Minden futballista ugyanarra a csapattársára vallott. Mi jegyzőkönyveztük az esetet, jelentettük az MLSZ-nek, s azt hittem, az a fiatal focista többször már nem léphet pályára Magyarországon. Ehhez képest elutazott a válogatottal az U19-es Európa-bajnokság elitkörére, ahol a törököktől 6-1-es vereséget szenvedtünk, három magyar focista piros lapot kapott - ő is.“ Mit lehet tudni erről a történetről?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: A négy vádiratból az egyik ezt a mérkőzést érinti, az említett személy a vádlottak között szerepel.

Olasz sajtóértesülések szerint magyarok manipulálták a 2011. májusi Lecce-Lazio (2-4) olasz bajnokit, a La Repubblica neveket is említett. Vizsgálták ezt a mérkőzést?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Igen, és a vádirat részét képezi. 

 Tavaly a Magyar Közszolgálati Televízió is levetítette Novák Tamás és Skrabski Fruzsina Becsöngetünk és elfutunk című dokumentumfilmjét, amely a futballbundával foglalkozott. Abban megszólaltatták a délszláv bundamaffia egykori magyarországi közvetítőjét, akinek évekkel ezelőtt létezett egy füzete, benne a behálózott személyek - futballisták, újságírók, celebek - nevével, s ő említett a dokumentumfilmben több bundameccset is, köztük a Manchester Utd-ZTE (5-0) BL-selejtezőt, a Dunaferr-Olympiakosz Nicosia (2-4) UEFA-kupa-meccset és a Magyarország-Horvátország (0-2) válogatott mérkőzést. Ezt a személyt kihallgatták a bundaügyben?
DR. NAGY ANDREA: Pletykák, szóbeszédek mindig keringenek bundameccsekről, de az ügyészség nem ezek alapján indít nyomozást. Amikor elegendő bizonyíték gyűlt össze ahhoz, hogy gyanút közöljünk, ezt minden esetben megtettük.
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Eljárásunk során azért nem vizsgáltuk az említett meccseket, mert ha megvalósultak is a feltételezett cselekmények, azok elévültek mára, az ügyészségnek pedig semmilyen bizonyíték nem állt a rendelkezésére ahhoz, hogy ezekkel a mérkőzésekkel kapcsolatban bárkivel szemben megalapozott gyanút közöljön. Ha valaki azt hiányolja, hogy bizonyos személyek miért nem szerepelnek az eljárásunkban terheltként, annak azt tudjuk ajánlani: jöjjön be a Központi Nyomozó Főügyészségre, s mondja el nekünk is, amit tud. 

Miért nem jönnek be, és miért nem mondják el? Miért nem akad egyetlen focista sem, aki előállna, és nyilvánosan elmondaná, hogyan működik ez a mechanizmus, s miből él a futball?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Mert a futballtársadalom egy zárt világ. Az eljárás során is tapasztaltuk, hogy azok, akik konkrét információval rendelkezhettek, valamilyen oknál fogva nem akarták vagy nem merték elmondani nekünk ezeket.

 Mi a véleményük a Lanzafame-ügyről? Olaszországban bevallja egy futballista, hogy részt vett mérkőzések elcsalásában, aztán idejön focizni az NB1-be. Nem aggályos ez?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Tudomásom szerint amikor a Honvéd hivatalos értesítést kapott arról, hogy Lanzafamét megvádolta az olasz ügyészség, abban a pillanatban szerződést bontott a játékossal.

Ez igaz, s nyilván a szerződtetése is törvényes volt, de erkölcsileg rendben van? Önök évek óta nyomoznak a fogadási csalások ügyében, hogy visszaszorítsák ezt a jelenséget, ehhez képest a magyar futball egy befolyásos személyisége, a Honvéd klubelnöke olyan futballistát alkalmaz, aki bevallotta, hogy elcsalt mérkőzéseket. A Honvéd ezzel az eljárással aláásta a nyomozó hatóság eddigi munkáját a közvélemény szemében.
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Magánvéleményünk természetesen van az ügyről, de ezt a problémát nem az ügyészségnek, hanem az MLSZnek kell megoldania. Mi csak a büntetőjogi szempontból releváns tényekről nyilatkozhatunk. 

 Az Europol sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a bundamaffia Európában 380 futballmeccs eredményét manipulálta. Ilyenkor azonban mindig hozzáteszik az illetékesek, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. A magyar vádiratban 32 mérkőzés szerepel. Ez is csak a jéghegy csúcsa?
DR. ANGELI LÁSZLÓ: Ha a jelenség volumenét akarjuk érzékeltetni, akkor mi is ezt a kifejezést használjuk. Amíg sportfogadás létezik, addig pusztán büntetőjogi eszközökkel nem lehet felszámolni ezt a jelenséget. De legalább már a labdarúgó-társadalomban és a szurkolókban is tudatosult, hogy a bundamaffia valós fenyegetést jelent a futballra nézve, s ha ezt a csodálatos játékot meg akarjuk óvni, akkor minden futballszerető embernek fel kell lépnie a csalók ellen.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr745383717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása