HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

Épül a felcsúti stadion – de mi lesz a Telki edzőközponttal?

fehgyu 2013.05.10. 12:13

Álomszép mini-stadion épül Felcsúton.
Stadion, amelyben minden az UEFA előírásai szerint készül el.
Stadion, amely mintegy 3,8 milliárd forintba kerül, és mint a tegnapi NS cikkéből kiderül, ennek a pénznek a nagy része TAO-s pályázatból került Felcsútra.
Na mármost sokan azt gondolják, hogy ez a TAO-s pályázat úgy működik, hogy a klub beadja az MLSZ-hez a programot, a szövetség pedig elbírálja, és adja a pénzt.
Pedig nem.
A klub beadja a pályázatot, az MLSZ elbírál, és ha megfelelőnek találja a programot, akkor adja a pénzt – azt a pénzt, amit a klub előbb megszerzett. Azaz a klub vezetőinek kell elmennie különböző cégekhez, hogy megbeszéljék, a cégek a Társasági Adójuk nagy részét ne az államnak adják, hanem a klubnak. És csak azt a pénzt kaphatja meg a klub, amelyiket előbb már ily módon megszerzett.
Mondjuk, gondolom Felcsúton nem okozott nagy riadalmat 3,8 milliárd ilyen módon való megszerzése, hiszen nehezen tudom elképzelni, hogy van ma Magyarországon olyan nagy cég, akihez odamenne azon klub vezetője, amit Orbán Viktor hozott létre, és nem adná „önként és dalolva” az adóját.
Azt a pénzt, amit ugyan egyébként is be kellene fizetnie, de mennyivel jobban néz ki egy esetleges „baráti elszámolásnál” az, hogy az adót nem az államkasszába, vagy mondjuk a Piripócs SE kasszájába juttatta a cégvezető, hanem Felcsútra.
De nekem nem is ez a legnagyobb gondom ezzel a valóban szép és impozáns stadionnal.
Nem ez, mert annak igenis örülők, hogy a kormány végre a futball mellé állt, és azt is el kell mondani, az elmúlt sok tíz évben soha nem folyt még ennyi pénz a labdarúgásba.
Sőt, azt is hozzá kell tenni, hogy ez a TAO-s rendszer az amatőr futball megmentője.
Nekem az a gondom, vagy épp az a kérdésem, hogy minek Felcsútra egy ilyen stadion?
Na és minek Felcsútra egy NBI-es csapat.
Mert a futball örök igazsága még mindig érvényben van: a futballt a nézők szórakoztatására játsszák.
Én most, nagy összegben mernék fogadni arra, hogy jövőre, amikor a Puskás Akadémia csapata az NBI-ben szerepel majd, a szép és modern stadion kongani fog az ürességtől.
Persze, egy-egy meccsre megtelik majd – persze csak ha olyan létszámban engedik be mondjuk a fradistákat, újpestieket vagy mondjuk a debrecenieket – de a felcsúti csapat nagyrészt senkit nem érdekel.
A gárda utcahosszal vezeti az NBII-es bajnokságot, de a hazai meccsek rekord nézőszáma 500 volt.
Ötszáz néző.
Tehát mivel ez a gárda nem mozgatja meg a Felcsúton, és a környéken lakók fantáziáját, kizárhatjuk azt, hogy Felcsúton a nézőkért csinálnak focit.
Hogy mi másért, azt mindenki döntse el magában.
Persze, tegnap az NS-ból megtudhattuk, hogy nem csak a Puskás Akadémia otthona lesz a nagyszerű stadion.
”Otthonra találnak” című keretes írásban felteszik ugyan a kérdést, hogy mi szükség van Felcsúton egy olyan stadionra, amelyben a település össze lakója elfér úgy, hogy mindenki visz magával még egy embert, de a választ is rögtön megkaphatjuk.
A stadion amolyan utánpótlás központ is lesz, ahol a Puskás Akadémia mellett a korosztályos válogatottak is otthonra lelnek, kiváltképp akkor, ha megépül a hetven szobás szálloda is.
Őszintén megmondom, a pofátlanságtól ilyenkor ordítani tudnék.
Mert azt a kérdést már nem teszi fel senki, hogy ebben az esetben mi lesz az egyébként pont ugyanezekre a célokra, több mint 3 milliárdos költségvetésből épült Telki MLSZ edzőközponttal.
A felnőtt válogatott mellett ugyanis ott készülnek fel a korosztályos válogatottak.
Telkiben ugyan nincs UEFA szabványos stadion, van viszont négy füves és egy műfüves pálya, sportcsarnok, sőt, a szálloda is.
Nem kell tehát otthonra találni a fiatal válogatott játékosoknak, mert már épült nekik egy.
Sok-sok – adófizető – pénzből.
És teljesen nyugodtan meg lehet ott rendezni bármilyen UEFA utánpótlás rendezvényt – mint ahogy meg is rendezzük ott ezeket a rendezvényeket.
Na és halkan jegyzem hozzá, kis túlzással ilyen „nagyüzem” mellett is kong az ürességtől, de mi lesz akkor, ha már a korosztályos csapatok sem ott készülnek majd?

 

Fehér György
   
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr935292759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása