HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

Az amatőrök miért nem focizhatnak nyáron?

fehgyu 2013.03.30. 10:12

Valaki idióta – már bocsánat – kitalálta, hogy itthon télen kell focizni, nyáron viszont tilos.
Valaki kitalálta, hogy országos szinten március 2-án kell kezdeni a bajnokságokat, de július 1-e éig be is kell fejezni.
Ez az idióta legalább beláthatná a hibát, a hülyeséget, és gyorsan felül is bírálhatná magát.
És bevallom, itt most nem csak a profi csapatokat sajnálom, sokkal inkább az amatőr gárdákat.

Merthogy a magyar futball totális átszervezése miatt, ez az idióta az amatőr csapatokat is kihajtotta a télbe, a sárba, a fagyba már március 2-án. És bár azon a héten szerencsések voltak a gárdák, mert még a nap is kisütött, azóta bizony elég fránya a helyzet kis hazánkban. Igaz, arra azért senki nem számíthatott, hogy Húsvétkor a hóhelyzet miatt maradnak el mérkőzések.
De....
Én tudok olyan ifi és serdülő csapatról, amelyik még egyetlen mérkőzést sem játszott az idén, sőt, olyanról is, amelyik még egyetlen normális edzést sem tartott, mert nincs hol, de a felnőtt csapatok sem tudnak pályára lépni minden héten.
És a gond itt az, hogy ezekben a csapatokban dolgozó emberek játszanak, hobbiból, szabadidőből.
És most úgy néz ki, hogy ezen csapatoknak április-május környékén lényegében szerda-szombat ritmusban kell játszani, mert egy – vagy több – döntéshozó úgy gondolta, az amatőr csapatok ne futballozzanak nyáron, inkább március elején. Hihetetlen például, de Pest megyében a hét végén már az ötödik fordulót kellene rendezni, amelyik persze lényegében elmarad, csakúgy, mint a két héttel ezelőtti forduló,
Van olyan megye, ahol a vezetők arról az egyébként még nagyobb baromságról döntöttek, hogy amint beköszönt a jó idő, szombaton és vasárnap is rendeznek egy-egy bajnoki fordulót. Azaz egy hétvégén két meccset játszik egy csapat, amely nemhogy szakmailag, de egészségügyileg is mérhetetlen nagy baromság.
Na és az is, hogy az elmaradt meccseket szerdán kell pótolni. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy az ilyen meccseken nem mindig az esélyes, vagy mondjuk úgy, a jobb csapat nyer.
Egy szerdai meccsen az a csapat nyer, amelyiknél több játékos tud lelépni a munkából.
Mindenki elhiheti, elég sok évet lenyomtam játékosként is a megyei amatőr futballban ahhoz, hogy tudjam, egy idényben egy szerdai meccsre még össze lehet jönni, de egymást követő 3-4 szerdán már biztos nem tud kiállni egy amatőr csapat. És persze az is kérdéses, hogy hazai pályán kell játszani, vagy mondjuk utazni kell ezért a meccsért 80-100 kilométert.
Úgyhogy ahelyett, hogy azon kesergünk, hogy „profi” csapataink nem tudnak hétvégén pályára lépni, és szegényeknek majd szerda-szombat ritmusban kell játszani a fizetésükért, nézzünk egy kicsit távolabb, vegyük észre az amatőr csapatok gondját-baját.
Csak halkan – nem, inkább ordibálva – jegyzem meg, hogy az MLSZ most már több mint két éve hangoztatja az amatőr klubok, az amatőr futball fejlesztését, de még egyetlen döntéshozó sem kérdezett meg egyetlen klubvezetőt, edzőt vagy játékost, hogy ebben az időben miként, hogyan élnek, boldogulnak, játszanak, és hogy hogyan lehetne könnyíteni a nehézségeken.
Igaz, az MLSZ nagyban segít a játékengedélyek és a játékvezetői költségek terhein, melyet a TAO-nak köszönhetően lényegében átvállal, az állam pedig próbál segíteni a TAO-val, de a napi gondok ettől még nem oldódnak meg. Azt pedig csak halkan jegyzem meg, hogy emellett olyan követelmény-rendszert állítottak, hogy azt tényleg csak a TAO-ból lehet finanszírozni. Hogy mást nem mondjak, ma egy olyan megye II-es, falusi csapatnak, ahol a gyerekek mellett még a felnőttek is rendszeres edzenek, mindennel együtt nagyjából 5-6 millió forint a költségvetése. Mint mondtam, ezt a TAO-ból lehet fedezni.
De mi lesz akkor, amikor nem lesz TAO?
Akkor miként szedik össze majd az egyesületek ezt a pénzt mondjuk a magyar futball alulról a második osztályában, ahol csak úgy indulhat el egy klub, ha legalább 40-50 gyereket – mostani hírek szerint jövőre még többet – versenyeztet.
De ez egy másik cikk témája, most arra kellene gondolni, hogy ezt a nálunk az amatőrök ne focizzanak nyáron, és július 1-ig fejezzék be a bajnokságot tervet kellene végre valakinek felülvizsgálnia.

Fehér György

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr195183797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása