HTML

Facebook

Friss topikok

Linkblog

Most kell dicsérni

fehgyu 2013.02.14. 11:46

Százszor, ezerszer szapultam az MLSZ azért, mert látszatintézkedések mögé bújva fényezték magukat azért, hogy ők mennyire segítik az amatőr labdarúgást. Most végre tényleg olyan döntés született, mellyel az amatőr csapatok sporttelepei megújulhatnak.
Tudom, tudom, van ez a műfüves pálya építéses projekt, de mint azt korábban kifejtettem, ez az egész a magyar labdarúgás történelmének egyik legnagyobb átverése. Az MLSZ épít 140 millióért egy olyan pályát, amely egyébként 90-100 millióba kerül, 15 évig használja, de a klubtól 15 évre előre beszedi a bérleti díjat, majd 15 év múlva visszaadja a klubnak a pályát. A bökkenő csak az, hogy egy műfüves pálya átlag élettartam 15 év.
Rájöhettek erre az MLSZ vezetői is – na meg arra, hogy az amatőr klubok nagy többségének nincs a kasszájában 43 millió forint önrész.
Így most újabb pályázatot írtak ki – ami már tényleg az amatőr csapatokat segíti.
 A Magyar Labdarúgó Szövetség az amatőr labdarúgó-létesítmények (labdarúgópályák, öltözők) felújítását támogató, előminősítéses pályázatot hirdetett a látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezménye program (tao) keretében. Az előminősítésnek megfelelt szervezetek bruttó 700 ezer és 7 millió forint közötti összeget nyerhetnek el, amelyet a szükséges önrésszel kiegészítve a többi között például a sporttelep biztonságát (kerítés, korlát, játékos kijáró), a szurkolók és játékosok komfortérzetét (öltöző, mosdók, lelátó, eredménykijelző), valamint a sporttelep funkcionalitásának fejlesztését (pályafelszerelések, játéktér-felújítás, öntözőberendezés) célzó beruházásokra költhetnek.
Ráadásul az MLSZ most abban is segít, hogy nem a kluboknak kell megtalálni azt a céget, amelyik a TAO keretében az állam helyett a klubnak utal. Eddig ugyanis a támogatott sportszervezetnek kellett megkeresnie azt a gazdasági társaságot, amellyel megállapodott a fejlesztés megvalósítását biztosító támogatás kifizetéséről. Ez pedig jelentős erőfeszítést igényelt a sportszervezetektől, hiszen maga a potenciális támogató gazdasági társaság megtalálása, valamint a szükséges együttműködési megállapodások megkötése komoly adminisztrációs terhet jelentett. Nagyon sok esetben a – Magyar Labdarúgó Szövetség által egyébként jóváhagyott – beruházásokat támogató cég hiányában nem tudták megvalósítani a klubok.
Az MLSZ – felismerve a „hagyományos” rendszer működési nehézségeit – alternatív végrehajtási rendszert dolgozott ki, kizárólag a tárgyi eszköz beruházásra, a felújításhoz kapcsolódó fejlesztésekre. 2012-ben a tao-rendszerben jogosultan résztvevő sportszervezetek az MLSZ által jóváhagyott sportfejlesztési programjuk alapján valósíthatták meg elképzeléseiket, idén viszont a sportfejlesztési programot a sikeres előminősítést követően lehet benyújtani.
A pályázaton olyan sportszervezetek indulhatnak, amelyek legalább 6 éve részt vesznek az MLSZ versenyrendszerében, és a felnőtt férfi nagypályás bajnokságban indított csapatuk legmagasabb bajnoki besorolása legfeljebb a megyei/budapesti I. osztály, illetve önálló utánpótlás-nevelő klub esetében nem biztosítanak korosztályos csapatot NB-s osztályú sportszervezet részére.
Azt gondolom, ez a pályázat, most tényleg azoknak szól, akik a legnagyobb bajban vannak. Az amatőr csapatok – gyakorlott sportvezetőként mondom – nem fenékig tejföl. Hogy mást ne mondjak, két hét múlva bajnoki mérkőzést kell játszani, igaz, még minden pálya hó alatt van. Most valamelyest javulhat a helyzet, hiszen az a csapat sincs kizárva a pályázatból, amelynek nincs 3 millió forintja, hiszen a legkisebb pályázható összeg 1 millió forint, ehhez pedig csak 300 forint önerő szükséges.
Tehát most itt az idő, hogy dicsérni kell.
Bravó MLSZ.

Fehér György

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mifocink.blog.hu/api/trackback/id/tr105080084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása